Hlavní navigace

Age of Empires III: The Asian Dynasties

28. 2. 2008

Sdílet

Pojďte zkrotit drsné hochy z východu! V druhém datadisku pro oblíbenou strategii Age of Empires III vám autoři nabízejí bitvy v čele armád třech východních národů.

Pojďte zkrotit drsné hochy z východu - v druhém datadisku pro strategii Age of Empires III.



Série Age of Empires už proplula mnoha epochami lidských dějin. Vše začalo starověkým Římem, kde AoE zaznamenal úspěch. Do tohoto historického období se předtím žádná hra nepodívala a bylo to tedy takové osvěžení na poli počítačových her. Druhý díl byl ještě lepší a Microsoft si mohl pouze mnout ruce. Třetí díl, který vyšel před třemi lety, se takovým hitem nestal, ale zároveň ani nezklamal. Všechny staré věci zůstaly a přibylo i několik nových. Hlavní změnou byl přechod do 3D, který zlepšil grafické podání, zato ale zhoršil celkovou přehlednost hry. Herní systém jako takový ale zůstal zachován.



Co nového datadisk přináší?
Tak předně, jsou tu nové hratelné země. Díky názvu vás asi moc nepřekvapí, jakých národů se to bude týkat. Jsou to Japonsko, Čína a Indie. Datadisk není od toho, aby přinášel nějaké radikální změny. Má pouze natáhnout hrací dobu, a to se Asian Dynasties povedlo. Kampaně opět probíhají stejným způsobem, jako tomu bylo u základu. Někde máte osadu, někde je protivník. Vaším hlavním úkolem je zničit protivníkovu základnu. Cest k tomu existuje hned několik. Můžete nakumulovat co největší armádu a vyrazit vstříc nepřátelským branám. Nebo můžete plnit postraní úkoly, které vám vylepší vaši stávající situaci. Například hned v první misi máte zničit nepřátelskou základnu. Kousek od tohoto cíle je neutrální osada, která vám, pokud u ní postavíte hrad, pomůže. A tak to je téměř pokaždé.



„Postupem času začnete získávat mnohem zajímavější vylepšení, jako partičku samurajů, kteří v nepřátelském táboře dokáží nadělat pořádnou paseku.“



Mise tedy probíhají tak, jak je známe. Ze začátku máte pár vesničanů, kterým musíte zadat práci. Někteří se pustí na kutání zlata, jiní zvolí sběr ovoce. Opět tedy shromažďujete suroviny, které dále zužitkujete. Tyto produkty vrážíte do armády, nebo, což je důležitější, k postupování do dalších epoch. Ty vám dopomohou vylepšovat vaše vojáky, jednoduchým stisknutím klávesy pro vylepšení. Po této operaci se všichni vaši vojáci, kterých se to týká, vylepší a dostanou tak lepší schopnosti – např. lepší brnění či dostřel.



Novinkou ve třetím díle bylo domácí město, ze kterého jste si mohli dovážet speciální balíčky. To samozřejmě zůstalo i zde. Tyto balíčky ale samozřejmě nejsou zadarmo. Přístup k takové transakci dostanete poté, co splníte nějaký postranní úkol, nebo zničíte nepřátelské vojáky. Poté si můžete objednat nějaké to zlato či jídlo, a to v základní epoše. Postupem času začnete získávat mnohem zajímavější vylepšení, jako partičku samurajů, kteří v nepřátelském táboře dokáží nadělat pořádnou paseku. Kolem vás se opět objevují různé ztracené poklady. Buď jsou střežené, to je ta horší možnost, nebo k nim stačí jen přijít a počet zlata se vám navýší.



Celková atmosféra hry působí velmi pěkně. Vojáci na vás mluví dle jejich jazyka, sice jim vůbec nerozumíte, ale působí to velmi dobře. Architektura staveb vypadá tak, jak byste čekali. Tedy asijský styl uvidíte všude, kam se podíváte. Mimo normálních staveb se opět dočkáme i divů světa. Ty budete muset stavět při postupu na další dobu. Dočkáte se tak pěkných chrámů či velkolepých staveb, které vám dodají i nějaké ty bonusy. Například se vám zrychlí výroba vojska a k tomu vás bude stát o nějaký ten peníz míň.



Příběh nijak nepřekvapí
Pokud zvolíte kampaň, zahrajete si za tři země, z nichž každá obsahuje pětici misí. V prvním tažení se zhostíte Japonska. To je sužováno zrádci a na vás tedy zbývá tyto válečné spiklence eliminovat. Poté následuje několik misí v miliardové Číně a nakonec vás přivítá Indie, kde se ocitnete v roli britského kolonisty, který se rozhodne pomáhat Indii. Historické období, v němž se mise odehrávají, pokrývá události 15., 16. a 19. století.



Japonsko nedokáže lovit zvěřinu, musí se tedy spoléhat jen na kořínky. Za to má kupříkladu ninju, který se dokáže zneviditelnit. Tuhle partičku pošlete vstříc nepříteli a ten se nebude stačit divit. Čína je na tom velmi dobře co se týká technologií. Vojáci hojně využívají střelný prach, a to jak v jednoduchých puškách, tak i pro děla, která můžete používat na protivníkova opevnění. Indie nabízí možnost vyzkoušet si, jak to asi vypadalo, za dob Hannibala. Můžete osedlat slony a s nimi drtit nepřátelské šiky, vedle nich budou klusat třeba vojáci na velbloudech. Úkoly jsou celkem jednotvárné. Klasicky musíte zničit nepřátelskou základnu, bránit tu svoji nebo zachránit nějaké zajatce. Celkem často vás nepřítel překvapí dobře schovanou skupinkou vojáků. Když už si myslíte, že máte misi v kapse, odnikud se objeví několik jezdců a začnou vás napadat do týlu. Můžeme vám potvrdit, že to není nic příjemného.



Engine, který má už leccos za sebou, dokáže stále velmi pěkné věci. Budovy jsou detailní, při útoku se postupně rozpadají, až se nakonec celé zbortí. Voda se pěkně leskne, kachničky se po ní prohánějí. Vojáci při největším přiblížení také nevypadají nejhůř. Není to sice grafika jako třeba u nového dílu série Medieval, ale určitě nijak neurazí.



Mezi hlavní zápory lze považovat ukládání hry. To si takhle uprostřed bitvy řeknete, že není špatný čas k uložení pozice. Jenže ouha. Deset vteřin se nic neděje, půl minuty... Až konečně uběhne něco málo přes minutu a pozice se konečně uloží. Další mínus je pak dlouhá doba přesunů početné armády. Pokud pošlete samotné jezdce, jsou na místě v celku brzy. Jenže společně s pěchotou jim to trvá opravdu velmi dlouho, kvůli tomu ztratíte nejednu bitvu. Dále vás nejspíš bude otravovat zbytečně velká spodní lišta, která zabírá skoro třetinu obrazovky.



Pro fanoušky Age of Empires série je datadisk Asian Dynasties povinnost. Pro ostatní stratégy se tento přídavek může stát třeba zpestřením při čekání na nějaké očekávanější tituly.

CS24



Hodnocení: 7,5
Žánr: realtime strategie
Výrobce: Big Huge Games
Vydavatel: Microsoft Game Studios
Distributor pro ČR: CD Projekt Czech
Lokalizace: kompletní profesionální česká verze
Cena: 599 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.ageofempires3.com/asiandynasties