Hlavní navigace

AI v roce 2024: Investice, regulace a hudební úspěchy

31. 10. 2023

Sdílet

 Autor: @ knssr - Adobe Stock
V pořadí již šestá zpráva State of AI Report 2023 společnosti Air Street Capital, zveřejněná v říjnu, přináší nástin budoucího vývoje umělé inteligence v některých klíčových oblastech, jako je technologický výzkum, průmyslové využití nebo politika a regulace.

Společnost měla v predikcích z roku 2022 skoro dvoutřetinovou úspěšnost, když mimo jiné předpověděla investici nejméně 100 milionů dolarů do sladění AI nebo uzavření komerční smlouvy mezi AI startupem a poskytovatelem obsahu.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Za nejdůležitější události roku 2023 označují analytici společnosti ovládnutí různých benchmarkových testů aplikací GPT-4 a potvrzení dominance transformerové architektury a RLHF učení. GPT-4 podle nich také demonstruje dosavadní nadvládu proprietárních modelů nad jejich open-source alternativami, ovšem současně se objevuje úsilí o překonání proprietárních modelů pomocí modelů menších, vybavených kvalitnějšími soubory dat, nebo s využitím volně dostupného modelu LLaMa-1/2 společnosti Meta AI. Velké jazykové a difuzní modely nadále zůstávají hnací silou pokroků AI v reálném světě, především v molekulární biologii a farmaceutickém průmyslu.

Analytici rovněž poukázali na aktuální problémy, například na probíhající „čipové“ obchodní války mezi USA s jejich spojenci a Čínou poté, co USA sáhly k restrikcím na export nejvýkonnějších čipů – nicméně faktem zůstává i to, že společnosti NVIDIA, Intel i AMD se těmto opatřením přizpůsobily a ve velkém Číně dodávají čipy, které jsou jen těsně pod hranicí výkonu omezeného restrikcemi.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

 

Podle analytické společnosti také není jisté, jak dlouho vydrží lidmi generovaná data pro další učení modelů – předpokládá, že lidmi vyprodukovaná data budou pro účely škálování vyčerpána už někdy během roku 2025, a není dosud zřejmé, jaký vliv na učení bude mít začlenění syntetických dat.

Pokud jde o bezpečnost, existenční rizika se letos poprvé stala předmětem širší veřejné rozpravy, ovšem pokrok v této oblasti omezuje množství nevyřešených problémů, kupříkladu úspěšné jailbraiky. 

Současně je zřejmé, že posun na poli globálního řízení AI rizik je pomalý, a namísto toho se zatím uplatňují pouze seberegulační mechanismy AI laboratoří. Další nebezpečí plyne z možného zneužití AI v oblasti politiky – analytici společnosti předpokládají, že umělá inteligence v nejbližší době ovlivní řadu citlivých oblastí, jako jsou volby či zaměstnanost.

V oblasti vědy umělá inteligence přináší zatím největší změny v medicíně, ale aplikace se objevují napříč všemi obory – ve fyzikálních, biologických i sociálních vědách. Relevantní výzkum se ale soustřeďuje jen v několika málo zemích – nejvíce v USA, odkud pochází přes 70 % nejvíce citovaných článků, a dále v Číně a ve Velké Británii, a to jen v několika málo soukromých společnostech nebo výzkumných organizacích, jako jsou Google, Meta, Microsoft, UC Berkeley nebo Stanford University.

A jaké jsou ve zprávě konkrétní predikce? Air Street Capital předvídá, že během příštích 12 měsíců začnou hollywoodská studia využívat generativní inteligenci pro vytváření vizuálních efektů, nebo že se skladba vytvořená umělou inteligencí dostane mezi nejlepší skladby žebříčků Billboard Hot 100 či Spotify Top Hits 2024. 

Ve finančním sektoru bude pokračovat boom investic do AI, když konsorcium společností věnuje více než miliardu dolarů na trénování jediného obřího LLM. Mezi méně optimistické predikce patří to, že bude vyšetřováno zneužití umělé inteligence v amerických volbách v roce 2024.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?