Hlavní navigace

Akasa začne vyrábět 22cm ventilátory

15. 11. 2007

Sdílet

Naše počítače berou čím dál více energie, a tím pádem mají i větší tepelný výkon. Výrobce chladičů, společnost Akasa, se na to rozhodla reagovat poněkud netradičně a začne prodávat 22cm ventilátory.

Zatímco běžné skříně jsou konstruované pro použití ventilátorů o průměru do 12cm a za extrém se již považuje 14 a více cm, Akasa se rozhodla zažité rozměry ignorovat a začne vyrábět ventilátory o průměru obřích 22cm. Výhodou takového ventilátoru je, že při minimálních otáčkach jím proudí velké objemy vzduchu. Model Akasy se bude otáčet rychlostí 600 otáček za minutu a za tu dobu jím projde přibližně 2,72 metru krychlového vzduchu. Aby takovýto objem vzduchou vyfoukl za stejnou dobu 12cm ventilátor, musel by se otáčet rychlostí cca 4000 otáček za minutu.


Akasa se tento "drobeček" navíc rohodla vybavit svítícími LED diodami a tak se nabízí otázka, kde najde tento obří svítí ventilátor, který se bude prodávat za cenu okolo 14 euro, využití. Jak jsem totiž již řekl, běžné skříně na něj jednoduše nejsou stavěné.

- - Tomáš Šulc