Hlavní navigace

Aliens vs. Predator

23. 1. 2010

Sdílet

Samopal a baterka, paprskomet a infračervený pohled, či kostěný ocas a mrštné tělo? Které kombinaci dáte přednost vy?

Aliens vs Predator

Psal se zrovna rok 1994 a na konzoli Atari Jaguar se zrodila hra, inspirující se nezapomenutelnými návštěvníky z vesmíru, kteří k nám zavítali během 80. let a koketující s myšlenkou, jak by to dopadlo, kdyby se náhodou potkaly všechny strany konfliktu na jednom místě (Arnold a Sigourney si tentokrát vzali volno). Vývojáři z Rebellionu odvedli dobrou práci, ovšem nešťastně zvolená platforma způsobila, že se do podvědomí hráčů moc nedostala. Reputaci si vysloužila až v roce 1999 při vydání Aliens vs. Predator na PC, tato hra se stala doslova legendou, na niž roku 2001 navázalo studio Monolith (F.E.A.R.) druhým a neméně povedeným dílem. Rebellion se v současné době vrací na místo činu s plánem naservírovat nám už v pořadí třetí plnohodnotný díl.


Stejně jako v minulosti dostanete možnost projít si hru libovolně za všechny aktéry. Kampaň za mariňáka bude jako vždy tou nejintenzivnější, co se atmosféry týče. Přátelit se s vámi bude, kromě nějaké té zbraně, jen baterka a značně nepřesný detektor pohybu, což ještě více potvrzuje fakt, že člověk je v této partii opravdu ten nejslabší a celou dobu je v žebříčku lovné zvěře na prvním místě. Vaším nejdůležitějším úkolem tedy bude snažit se z každé šlamastiky vyváznout se zdravou kůží a plnit jednoduché úkoly, které vám zadá operátorka s krásným jménem Tequila. Přežít prý bude opět o něco těžší, nejen proto, že nábojů bude žalostně málo, ale také proto, že vetřelci získali týmového ducha a trošku rozumu k tomu.

aliens vs predator

Při hraní za vetřelce si užijete prolézání ventilačních šachet, schovávání ve stínech a hraní si s mariňáky a predátory na jednoduchou hru, kdy na jedné straně šachty způsobíte rozruch a následně si všechny příchozí zvědavce obejdete a zaútočíte zezadu. K exekuci své oběti můžete použít drápy, propíchnout ji ocasem, nebo si vychutnat pohled na budoucího nebožtíka a jeho poslední výraz skrz tlamu plnou zubů. Lezení po stropech, stěnách a dalších plochách také zůstalo a díky tomu si užijete opravdu zběsilou jízdu.

Aliens vs Predator

Nakonec vrchol potravního řetězce -  lovec, před kterým musí smeknout každý. Predátor bude opět ten nejchytřejší, na kterého by si měl dát pozor každý. Ve výbavě u něj naleznete různé druhy vidění, zápěstní bodáky, neviditelnost, plazmové dělo a další vychytávky, které musí mít každý správný Hunter z vesmíru neustále u sebe, stejně jako McGyver svůj švýcarský nožík. Při hře na vás bude čekat jedno zásadní vylepšení, a tím je takzvaný inteligentní skok, kdy si sami světelným kuželem zvolíte, kam chcete skočit a predátor poslušně rozkaz vyplní. Ve spojení s neviditelností, která se deaktivuje jen v případě, kdy na někoho zaútočíte, se stanete opravdu neohroženým bojovníkem a jestli budete okolnostmi donuceni vzít nohy na ramena, i toto bude v mžiku možno. Pokud už nebude žádná jiná možnost a kontakt s lidmi, či vetřelci bude nevyhnutelný, můžete se spolehnout právě na dvojici zápěstních bodáků, které v rychlosti vyřeší každý problém. V případě, že budete zrovna při chuti, můžete lidem oddělit hlavu i s páteří od těla. Na větší skupinky nepřátel má predátor na rameni plazmové dělo, které se ovšem musí užívat s uvážením, protože spotřebovává energii.

aliens vs predator

Informace ohledně příběhu jednotlivých ras si vývojáři zatím nechávají pro sebe, ovšem z dostupných screenshotů a videí můžeme hádat, že se opět bude z velké části odehrávat v nějakém uzavřeném komplexu. Dočkat se ale máme i misí venku. Stejné ticho panuje také ohledně multiplayeru o kterém se zatím ví jen to, že bude obsahovat tři různé herní módy.

aliens vs predator

Podle informací které zatím máme, můžeme říct, že nový Aliens vs. Predator má velkou šanci navázat na úspěch svých předchůdců a možná být v něčem i lepší. Pokud se stejně jako my nemůžete dočkat, vyhlížejte začátkem února demoverzi, nebo si v kalendáři zatrhněte datum 19. února, protože zrovna v ten den se rozpoutá to pravé a nefalšované mimozemské peklo.

Byl pro vás článek přínosný?