Hlavní navigace

AllofMP3.com dole, stahujte z allTunes.com

6. 7. 2007

Sdílet

Poté, co kontroverzní hudební on-line obchod AllofMP3.com byl oficiálně odstaven ruskými úřady pro porušování autorských práv, jeho uživatelé o svůj existující kredit úplně nepřišli.

Zákazníci allofMP3 s existujícím kreditem mohli i nadále nakupovat písně přes windowsovského a smartphone klienty allTunes.com.


Podle allTunes.com 6 milionů existujících účtů AllofMP3.com může, poté co jejich vlastnící stáhnou allTunes klienta, kromě stahování rovněž vybírat z více než 778 500 skladbami v katalogu allTunes. Nakoupit hudbu za zbývající kredit z allofMP3 šlo bezproblémově i včera. Uvidíme, jak dlouho tato situace vydrží. Uživatelé allofMP3 rozhodně možností použít zbývající kredit nepohrdnou, zvlášť když sesterskou stránku AllofMP3 - P3Sparks.com - potkal stejný osud.

Ceny na allTunes se pohybují na úrovni 2c za stažený megabyte (cca 1-1,50 USD za album), což je velice zajímavá nabídka oproti 0,99 USD za písničku na Apple iTunes, které navíc nelze v mnoha zemích využít. Bohužel případné právní dopady a porušení autorských práv zas tolik přitažlivé nejsou. Zde ovšem hodně záleží na zemi, ve které se nacházíte a jejímu postoji k vaší činnosti, pokud máte důvod věřit, že kupujete legální zboží/službu.



Představitelé AllofMP3 samozřejmě označují svoji činnost a chování za legální, protože odvádějí 15% z každé prodané písně ROMS (ruská obdoba naší OSA). Ovšem postižení umělci tvrdí, že nikdy žádné peníze od ROMS neobdrželi. Je jistě zajímavé, že stejný model používá právě i allTunes.com, který svojí činnost vyvíjí i na základě licenčního ujednání LS-3М-P3М-06-13, které s ROMS uzavřelo. To upravuje i platbu všech licenčních poplatků podle zákonů Ruské federace.

Právní úprava, která vstoupila v platnost v červenci, ovšem mimo zákon postavila činnost AllofMP3. V okamžiku, kdy formálně ruské úřady postavili činnost AllofMP3 mimo zákon, přestaly finanční instituce jako Visa nebo ECMC provádět platby ve prospěch této webové stránky.

Proti tomu stojí v kontrastu úspěch společnosti Internet-Audit (provozuje allTunes), která si žalobou vynutila dodržení závazků plynoucích ze smlouvy o obsluze držitelů platebních karet v síti internet. Internet-Audit žalovala společnosti KOKK (United Card Service - UCS - v Rusku) a Rosbank. KOKK (UCS) provádí v Rusku zpracování transakcí karet VISA International, Mastercard International, Diners Club International, JCB International, American Express.

Ruský soud tento měsíc rozhodl, že jednostranné odstoupení od provádění smlouvy kvůli žádosti VISA International Service Association a IFPI je neoprávněné. Především IFPI považuje činnost allTunes za porušení autorských práv a téměř automaticky v takových případech žádá, aby organizace provozující platební karty přestaly provádět ve prospěch těchto pirátů platby. Soud tak rovněž poukázal na to, že zakazovat realizaci činností spojených s nezákonným užitím autorských práv může pouze soud na základě žaloby vlastníka těchto práv, kterými ovšem VISA ani IFPI nejsou.

Grafika: modernhumorist.com

- - Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?