Hlavní navigace

AMD bude spolupracovat na fyzice s firmou Havok

13. 6. 2008

Sdílet

Společnost AMD bude spolupracovat se společností Havok, která se zabývá počítačovou fyzikou, na podpoře fyziky pro procesory AMD a grafické karty ATI Radeon.

Že vám už z první věty něco nehraje? Přesně! Intel totiž Havok před nějakou dobou odkoupil s tím, že fyziku budou akcelerovat procesory Intel. Jenže teď to vypadá, že Intel a AMD budou v oblasti pokročilé fyziky, například pro počítačové hry, spolupracovat skrz Havok, který Intel vlastní.

Důvodů může být více. Jedním z nich je to, že grafické akcelerátory jsou na akceleraci fyziky vhodnější, na plnohodnotná GPU od Intelu si ještě pár měsíců či let počkáme a nVidia nepřipadá v úvahu, takže zbývají pouze ATI Radeony.

To může být druhý důvod. Jak asi víte, tak nVidia vydá v pondělí novou generaci grafických karet, které mají bez problémů podporovat akceleraci fyziky skrz rozhraní CUDA a nVidia už teď podporuje vývojáře, aby ho začali používat.

Důvody jsou však spekulativní. Oficiálně k tomu AMD řeklo to, že vítá nastolenou spolupráci a díky ní může hráčům nabídnout opět lepší a reálnější zážitky z hraní her.

- - Tomáš Šulc