Hlavní navigace

AMD chce zaútočit na dominantní pozici Intelu

7. 3. 2010

Sdílet

K uvedení nového 12jádrového serverového čipu od AMD by mělo dojít již koncem tohoto měsíce. S jeho i uživatelskou pomocí chce AMD oslabit dominantní pozici Intelu.

Společnost AMD plánuje rozdělit ceny v celkové výši 8 189 dolarů mezi ty uživatele, kteří prostřednictvím eseje, videa či blogu nejlépe popíší vhodné serverové využití 48jádrových čipů. Cenami jsou operační systém Windows Server 2008 a čtyři 12jádrové procesory Opteron s taktem 2,2 GHz, což ve 4-socketovém serveru dává až 48 jader. AMD již procesory Magny-Cours, které po svém oficiálním uvedení na trh koncem tohoto měsíce ponesou označení Opteron 6100, uvolnila pro potřeby některých výrobců.

Procesory Magny-Cours podle AMD nabídnou více paměťových kanálů než konkurenční serverový čip Westmere-EP od Intelu (nicméně počet kanálů u čipu Nehalem-EX již bude shodný). Od uvedení nových čipů si AMD slibuje právě oslabení dominantní pozice Intelu na trhu s mikroprocesory. Stejně jako AMD i Intel si totiž uvolnění nových serverových čipů Westmere-EP a Nehalem-EX naplánoval na konec března.

Nový čip od AMD bude disponovat nejvyšším počtem jader ze všech současných x86 serverových procesorů. Podle analytiků je uživatelská soutěž dobrým způsobem, jak AMD může demonstrovat sílu svých Opteronů ve srovnání s produkty Intelu. „Přidávání dalších jader do serverových čipů pokračuje“ říká Dean McCarron, hlavní analytik Mercury Research. „Výrobci serverů se budou neustále poohlížet po výkonnějších produktech."

12jádrový čip od AMD nabídne ve srovnání s Westmere-EP větší výkon, nicméně skutečný boj se povede mezi procesory Magny-Cours a osmijádrovým čipem Nehalem-EX. Oba produkty se totiž zaměřují na 4socketové servery.

Podle oficiálního vyjádření se Intel nebude snažit o napodobení kroku AMD a se spuštěním soutěže s cílem upoutat pozornost na své čipy nepočítá. „Nepotřebujeme soutěž na to, abychom zjistili, co chtějí uživatelé dělat s našimi produkty“ říká Shannon Poulin, ředitelka platformy Xeon.

Uživatelé se prý nezajímají ani tak o počet jader, jako spíš o konečnou cenu či spotřebu energie. Intel má navíc tu výrobní výhodu, že je do mikroprocesoru schopen integrovat více vyrovnávací paměti (on-chip cache) než jeho konkurenti a ještě je zajištěna nižší spotřeba energie i cena. Podle AMD si však zákazníci nekupují nanometry, ale produkty. Velikost tranzistoru je sice jedním z atributů procesoru, nicméně architektura je prý stejně důležitá. Tak či onak, analytici se vesměs shodují, že tento rok bude na trhu s x86 serverovými čipy velmi zajímavý.