Hlavní navigace

AMD chystá další procesory

6. 9. 2008

Sdílet

Je to pouze pár dní, co na trh dorazily celkem čtyři nové procesory AMD (dva Phenomy BE a dva Athlony X2) a společnost už pro nás chystá další kousky.

CS24

Tříjádrový Black Edition

Nové 45nm procesory AMD Deneb, na které ve velkých nadějích čeká téměř celý svět jako na boží smilování, které by AMD mohlo dodat vítr do plachet, jsou stále v nedohlednu a dočkáme se jich nejspíše až příští rok. AMD tak alespoň připravuje několik dalších levných procesorů, aby mělo co nabízet svým zákazníkům.

Nejprve se podívejme na první tříjádrový Phenom v sérii Black Edition. Půjde o model Phenom X3 8850 BE, který pracuje na frekvenci 2,5GHz, architektura K10, má 3x512KB L2 cachem, 2MB sdílené L3 cache a hlavně odemčený násobič nahoru, což je ona výhoda procesorů Black Edition. Nepotěší však spotřeba, která je celkem nepříjemných 95W. Cenu výrobce zatím neoznámil, s uvedením na trh se počítá na předvánoční trh.

Levné a pomalé Athlony

Informace o dalších dvou procesorech se objevily teprve včera a půjde o dva levné procesory z řady Athlon. První je velmi pomalý a už téměř zapomenutý jednojádrový Athlon 2650e, který pracuje na frekvenci pouhých 1,5GHz. Jeho hlavní zbraní má být spotřeba 15W a jistě extrémně nízká cena, kterou výrobce zatím neupřesnil.

Druhým procesorem je dvoujádrový Athlon X2 3250e. Ani ten nebude patřit k rychlíkům, jeho základní frekvence je dokonce pouhých 1,5GHz, což v kombinaci s architekturou K8 nedává zrovna nejlepší předpoklady k vysokému výkonu. Nicméně příznivá je spotřeba a to 22W.

Ani cenu Athlonu X2 3250e zatím výrobce neoznámil, dostupné by oba Athlony měly být v listopadu.

Souvisí odkazy:
http://www.pcworld.cz/pcw-hardware/AMD_predstavilo_ctyri_nove_procesory

- - Tomáš Šulc