Hlavní navigace

AMD chystá mobilní platformu Yukon

8. 1. 2009

Sdílet

Společnost AMD plánuje na veletrhu CES ohlásil novou platformu Yukon, určenou pro malé notebooky (nikoliv však netbooky). Díky ní by mělo být možné vyrábět ultrapřenosné počítače s malými rozměry, vysokým výkonem a současně i nízkou cenou, které by měly zaplnit existující mezeru na trhu.

Notebooky postavené na platformě Yukon by měly být výkonem srovnatelné se značně dražšími ultrapřenosnými notebooky (tedy ne netbooky, ale plnohodnotnými modely, které jsou postavené na platformě Centrino) a měly by bez problémů zvládat přehrávání videa v HD rozlišení, multimédia, klasické aplikace a díky integrovanému grafickému čipu ATI Radeon i některé hry s nároky na 3D výkon. AMD počítá, že notebooky postavené na platformě Yukon by měly mít displeje o úhlopříčce 10 – 14“ a jejich cena se bude pohybovat v rozmezí 499 až 1 499 dolarů.

 

AMD tvrdí, že dnešní ultramobilní noteboky jsou příliš drahé, zatímco netbooky zase poskytují jen omezené využití a AMD chce svoji novou platformu zaměřit do mezery mezi těmito dvěma kategoriemi. Jejím cílem není konkurovat čipům Intel Atom v segmentu low-endu, ale vytvořit tak novou kategorii, která by měla oslovit novou skupinu uživatelů.

 

Již například společnost HP oznámila, že bude nabízet čipy Yukon v laptopech Pavilion dv2 a je pravděpodobné, že další výrobci budou následovat.

CS24

 

Platformy Yukon byla poprvé ohlášena v listopadu, kdy se objevila v roadmapě AMD a bude obsahovat procesor označovaný jako Neo s frekvencí 1,6 GHz, čipset M690T a jak již bylo řečeno, také grafický čip ATI Radeon. Laptopy postavená na platformě Yukon pak budou schopné provozovat operační systém Windows Vista.