Hlavní navigace

AMD chystá útok na segment notebooků

18. 4. 2010

Sdílet

Podle analytiků se AMD snaží zlepšit svoji pozici v oblasti nabídky procesorů pro notebooky, kde má oproti Intelu velmi slabé postavení.

Během diskuse nad čtvrtletními finančními výsledky prohlásil Dirk Meyer, CEO společnosti AMD, že trh s notebooky je velkou příležitostí, hlavně proto, že zde je jeho společnost málo zastoupena. Podle něj si vede dobře v oblasti desktopů a chce proto docílit většího rozšíření procesorů AMD také v mobilních počítačích.

Meyer řekl, že jeho společnost pracuje zejména na snížení spotřeby mobilních procesorů a také na zlepšení grafického výkonu. Připravuje také nízkoenergetickou verzi svého čipu Bobcat, který je zaměřený na segment tenkých notebooků, aby byla využitelná např. v tabletech, o nichž se mluví jako o hitu letošního roku. Nový procesor by měl být připraven v roce 2011.

AMD již v tomto čtvrtletí uvede na trh nové revize svých notebookových platforem, Danube pro mainstreamové notebooky a Nile pro ultratenké notebooky. Ty by měly přinést také vyšší výkon, protože budou zahrnovat dvou-, tří- a také i čtyřjádrové procesory a podporu pamětí typu DDR3.

Analytici souhlasí s Meyerovou vizí, že AMD má na trhu s notebooky značné mezery, ale i potenciál zde posílit, ovšem Intel má takovou převahu (a doslova ovládá mysli kupujících), že bude pro AMD obtížné přinést nějakou výraznější změnu. Nathan Brookwood, vedoucí analytik společnosti Insight 64 říká, že AMD má na svojí straně výhodu nízkých cen, i když procesory Intelu jsou výkonnější. Ironií ovšem je, že při většině běžných úkonů je výkon mobilních čipů využíván stejně jen zlomkově a rozdíly v benchmarcích nehrají pro běžnou práci téměř žádnou roli. AMD by se mělo dle Brookwooda snažit získat více partnerů mezi výrobci notebooků, vloni se povedlo navázat spolupráci třeba se společností Lenovo, která nyní nabízí svoje notebooky malé a střední velikosti jako levnější alternativu k notebookům s čipy Intel.