Hlavní navigace

AMD hlásí, že brzy vyjdou nové Radeon 7000 GPU pro „nadšence“

8. 8. 2023

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Šéfka AMD Lisa Suová avizuje, že ještě ve třetím kvartálu bychom se měli dočkat nových grafik z řady Radeon 7000.

Před několika dny společnost AMD oznámila vydání grafické karty Radeon RX 7900 GRE, ovšem určenou jen pro čínský trh. I tak by to ale bylo významné, protože i půl roku po vydání prvních karet řady 7000 máme stále k dispozici jen tři desktopové grafické procesory: RX 7900 XTX, RX 7900 XT a podstatně méně výkonný RX 7600. 

Plánujete letos zvýšit investice do IT

To nechává uprostřed nabídky docela velkou mezeru. Kde jsou karty RX 7700 a 7800 pro hráče střední třídy? Podle nedávného vyjádření společnosti AMD by měly spatřit světlo světa někdy v příštích několika měsících.

Ředitelka společnosti AMD Lisa Suová to řekla v prezentaci ekonomických výsledků za druhé čtvrtletí. 

„Jsme na cestě k dalšímu rozšíření nabídky GPU RDNA 3 uvedením nových karet Radeon 7000 pro nadšence ve třetím čtvrtletí,“ řekla a odlišila je od „mainstreamové“ RX 7600 uvedené v březnu. Pokud RX 7900 XTX zůstane špičkovou kartou, znamená to, že nedojde-li ze strany AMD k dalším odkladům, do konce října se objeví modely střední třídy.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Navzdory nadšenému ohlasu na karty řady 7000, které ve srovnání s grafickými procesory Nvidia ve stejných cenových kategoriích patří ke špičce, má AMD s uvedením dalších modelů na trh problémy. Důvody nejsou úplně jasné – a ve zprávě o výsledcích hospodaření ani nebyly objasněny – ačkoli se proslýchá, že v nejnovějších čipech RDNA 3 se objevily hardwarové chyby. Ve stejném časovém úseku společnost AMD vydala čtyři mobilní grafické procesory pro herní notebooky: RX 7600S, RX 7600M, RX 7600M XT a RX 7700S.

Až přijdou grafické procesory Radeon RX 7700 a 7800 (za předpokladu, že zůstane zachováno jednotné pojmenování), budou konkurovat řadám RTX 4060 a 4070 od Nvidie, které jsou z hlediska vylepšení oproti předchozí generaci a celkové hodnoty za současné maloobchodní ceny zklamáním. Kupříkladu RTX 4060 Ti je zklamáním zejména kvůli nízkým specifikacím paměti a sběrnice. To by mohlo pro AMD představovat příležitost, jak tvrdě zasáhnout zejména hráče, kteří hledají výkon na populární úrovni 1440p.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?