Hlavní navigace

AMD mění ředitele

19. 7. 2008

Sdílet

Vedení společnosti AMD, která si minulý týden vzala úvěr téměř miliardu dolarů, dnes zveřejnilo své finanční výsledky, které nejsou zrovna příjemné. Proto se vlastníci rozhodli vyměnit generálního ředitele.

CS24

Dosud dělal ředitele AMD Hector Ruiz, který v AMD působil od roku 2002 a společně s procesorovou architekturou K8 vytáhl společnost na vrchol. V posledních letech se mu však nedaří a společnost se topí v dluzích v řádu miliard dolarů. Za vše asi mluví neúspěch procesorů AMD Phenom a celé architektury K8, která pořádně nedokáže konkurovat Core 2 Duo od Intelu nebo sporné rozhodnutí odkoupit grafickou divizi ATI za téměř pět miliard dolarů, což AMD ještě více zadlužilo a ani rostoucí prodeje nových ATI Radeonů HD4000 to nijak nezmění. Zisky z nich stačí sotva na splácení úvěrů, nikoliv na běh celého kolosu a to nemluvím o obrovském neúspěchu minulého roku jménem ATI R600 (Radeon HD2900XT).

To vše způsobilo, že akcie AMD spadly z více jak 25 dolarů v roce 2006 na hranici pěti dolarů, kde se pohybují dnes (a to nezapomeňte vzít v úvahu pokles kursu dolaru). Proto AMD mění vedení rázným způsobem, kdy byl Hector Ruiz "odstaven" (on sám totiž ještě minulý rok rázně tvrdil, že o odchodu v žádném případě neuvažuje) a jako náhrada přichází Dirk Meyer, který dosud stál v AMD na pozici provozního ředitele. Hector Ruiz však neodchází úplně, v představenstvu společnosti zůstává.


Nový ředitel AMD Dirk Mayer

A ony finanční výsledky, o kterých jsem mluvil na začátku? Společnost za druhé čtvrtletí tohoto roku zaznamenala čistou ztrátu 1,189 miliardy amerických dolarů (18,5 miliard korun) což je o 7% horší výsledek než v minulém čtvrtletí a to se v AMD začátkem roku chlubili, že do konce roku budou v kladných číslech, no dnes už jim asi věří málokdo.

Bohužel je to velmi smutné, ale AMD se nedaří už delší dobu a doufejme, že Dirkovi Meyerovi, který je v AMD už od dob procesorů K7, se bude povede více. Začínají se totiž objevovat více či méně podložené spekulace, že AMD by tento rok vůbec nemuselo přežít, tedy přinejmenším ne se současnými vlastníky.

- - Tomáš Šulc