Hlavní navigace

AMD Neo: Dva nové mobilní procesory jsou na trhu

12. 6. 2009

Sdílet

Na webových stránkách společnosti HP se objevily informace o dvou nových nízkonapěťových čipech Neo od AMD, se kterými je možné si nově objednat ultratenký laptop Pavilion DV2Z.

Čipy Neo mají zaplnit mezeru mezi ultralevnými procesory pro netbooky a nízkonapěťovými, ale dražšími čipy pro ultratenké notebooky. Společnost HP pak jako první začala nabízet modely, které jsou těmito procesory od AMD vybaveny. Čipy Neo jsou určené primárně pro ultratenké notebooky v cenovém rozpětí 599 – 999 dolarů a nový Pavilion DV2Z z této řady byl představen v polovině tohoto týdne a cena verze s dvoujádrovým procesorem byla stanovena nad 700 dolarů. Dále je vybaven 12,1“ displejem, dle výběru buď samostatnou nebo sdílenou grafickou kartou ATI, diskem s kapacitou do 500 GB a jeho baterie má vydržet až 5 hodin provozu. To vše při váze 1,7 kg. Nový Pavilion je pak standardně dodáván s OS Windows Vista.

První z nových procesorů AMD nese označení Athlon Neo X2 L335, má dvě jádra, pracuje na frekvenci 1,6 GHz a je vybaven 512 kB cache. Druhý čip patří do řady Turion, která disponuje větší cache a je označen Turion Neo X2 L625. Jeho frekvence je také 1,6 GHz a velikost cache je oproti Athlonu dvojnásobná, tedy 1 MB.

Oba nízkonapěťové procesory mají nabídnout vyrovnaný výkon a spotřebu a představený Pavilion DV2Z by měl nabídnout jak solidní výpočetní, tak i grafický výkon, který má být lepší, než u jeho předchůdců.

Nové dvoujádrové Athlony Neo jsou pak nástupci prvního jednojádrového modelu Neo MV-40, který byl ohlášen v lednu letošního roku. Podle zástupců AMD by pak výkon nově představených čipů měl být oproti modelu MV-40 prakticky dvojnásobný a konkurencí pro tyto procesory by měly být nízkonapěťové čipy od Intelu, používané např. v noteboocích společností Lenovo nebo MSI.