Hlavní navigace

AMD: Nové procesory přijdou ještě v tomto čtvrtletí

23. 4. 2009

Sdílet

Společnost Advanced Micro Devices tento týden slíbila, že nové laptopové a serverové procesory Istanbul a Neo půjdou do prodeje již během druhého čtvrtletí, což jí má pomoci v boji s konkurenčním Intelem.

AMD uvede nové dvoujádrové procesory Athlon Neo, určené pro ultratenké notebooky, a šestijádrové serverové Istanbul na konci druhého kvartálu letošního roku. Vedení AMD to potvrdilo během úterního konferenčního hovoru. Čipy se pak jako součásti systémů objeví na začátku následujícího čtvrtletí.

Dvou-jádrový čip Neo je aktualizací starší jednojádrové verze, který byl poprvé představen na veletrhu Consumer Electronics Show v Las Vegas. Čipy Neo jsou nízkonapěťové procesory určené pro subnotebooky, která nabízejí plnou funkčnost za příznivou cenu. Přístroje, pro které je AMD Neo určen, je možné zařadit do kategorie ultratenkých notebooků, která spadá mezi ultrapřenosné notebooky a malé netbooky. Zatímco ultrapřenosné notebooky jsou příliš drahé, netbooky vyjdou mnohem levněji, ovšem poskytují jen omezenou funkčnost. Podle AMD jde tak o jakýsi kompromis mezi oběma variantami.

Dvou-jádrové čipy Neo budou součástí platformy Congo a proti svým předchůdcům by měly přinést především zlepšení v oblasti výkonu a integrovaných grafických schopností. Jednojádrová verze je momentálně využívána společností Hewlett Packard v jejím laptopu Pavilon dv2, který disponuje 12,1palcovým displejem a na severoamerickém trhu se prodává za 750 dolarů.

Aktualizovaný čip Neo by potenciálně mohl být konkurencí pro nadcházející nízko-napěťové procesory od Intelu, nazývané také jako CULV, jejichž prodej by měl být stejně jako v případě Neo zahájen ještě v tomto čtvrtletí. 

„Spuštění platformy Congo je jedním z příkladů, kdy se AMD snaží využít potenciál rostoucích oblastí trhu a zároveň rychle reaguje na kroky konkurence, v tomto případě Intelu“ říká John Spooner, analytik v Technology Business Research.

Dalším cílem AMD je uvedení šestijádrového procesoru Opteron, kódově označeného jako Istanbul. Jeho uvolnění je naplánováno již na měsíc květen, tedy o měsíc dříve, než se původně očekávalo. Stejně jako u čipu Neo, i zde půjde o aktualizaci starší verze. Původní model, kódově nazývaný Shanghai, disponoval čtyřmi jádry. Aktualizované čipy Istanbul nabízejí výrazné zlepšení výkonu, zatímco spotřebují stejné množství energie jako čtyřjádrová verze. Čipy Istanbul se budou vyrábět pomocí 45nm technologického procesu.