Hlavní navigace

AMD opět zlevňuje

3. 10. 2007

Sdílet

AMD letos již poněkolikáté snižuje ceny svých procesorů. Aktuální vlna slev přijde příští týden a bude se týkat desktopových procesorů AMD Athlon X2. Zelení se tak snaži držet tržní pozice, než budou k dispozici novinky.

CS24

AMD zatím stále nemá nové procesory architektury K10 pro stolní počítače (tedy obdobu serverových Opteronů s kódovým značením Barcelona, uvedených minulý měsíc) a vypadá to, že je ještě nějakou dobu (přinejmenším do konce letošního roku) mít nebude.


Jedinými způsoby, jak může AMD konkurovat, v současné době silnějšímu a výkonnějšímu Intelu, je tedy buď uváděním nových modelů se stále vyšší a vyšší frekvencí nebo snižováním cen. První jmenované však nejde donekonečna a zdá se, že hranice 3GHz je strop již dosluhující architekturu K8 (výkonnější modely musí v AMD opravdu dobře vybírat).

Lidé v AMD se tedy opět rozhodli sáhnout po nejbolestivějším řešení (rozumějte pro AMD nejbolestivějším) a rozhodli, že za necelý týden, konkrétně od 8. října opět sníží ceny svých procesorů. Sleva tentokrát nebude nijak globální a bude se týkat pouze 5 nejvýkonnějších modelů Athlon X2.

Jejich ceny klesnou o 5-14 procent. V tabulce naleznete přehled cen před a po slevách. Uvedené ceny jsou v amerických dolarech a jsou to ceny při odběru minimálně tisíce procesorů přímo od výrobce. V praxi jsou tak ceny navýšeny o DPH a marže skladů a obchodů.

- - Tomáš Šulc