Hlavní navigace

AMD Phenom 9600 Black Edition

Sdílet

I druhý testovaný mikroprocesor dodaný společností AMD nese přívlastek Black Edition, značící otevřený násobit...


I druhý testovaný mikroprocesor dodaný společností AMD nese přívlastek Black Edition, značící otevřený násobitel. Tentokrát se však jedná o čtyřjádrové CPU nové generace, postavené na mikroarchitektuře AMD K10. Je vyroben taktéž 65nm výrobní technologií, nicméně jeho maximální spotřeba je 95 W TDP, což je bohužel mnohem více, než na co jsme již několik měsíců zvyklí. Tento procesor disponuje stále revizí B2, kterou teoreticky ohrožuje chyba TLB vyskytující se ve vyrovnávací paměti třetí úrovně. Během měsíce, který uplynul mezi naší recenzí pro číslo 1/2008 a současností, se podařilo inženýrům z AMD vydat opravný patch pro základní desky, který eliminuje tuto chybu, projevující se pouze v určitých situacích při plném zatížení CPU. Otestovali jsme procesor jak se zapnutou, tak i s vypnutou opravou – a podle výsledků je evidentní, že se zapnutou opravou dosahují procesory AMD Phenom nižších výsledků v testech než s vypnutou opravou. Nicméně během běžných testů se neprokázala nutnost mít tuto ochranu zapnutou, respektive chyba kterou oprava řeší se zatím objevila pouze v laboratorních testech samotné společnosti AMD.
Základní pracovní frekvence Phenomu 9600 Black Edition je 2 300 MHz, a na této frekvenci je řádově o několik procent pomalejší než nejpomalejší konkurenční procesor Intel C2Q Q6600. V porovnání cen těchto procesorů na tom je o několik desítek korun lépe model AMD, nicméně k tomu je dlužno poznamenat, že nabízí možnost snadného zvýšení pracovní frekvence (podobně jako u předchozího modelu 5000+) navýšením odemčeného násobitele. Frekvenčním stropem pro revizi B2 je však hodnota 2 700 MHz, přes kterou se nám podařilo přejít jen s velkým úsilím. A výkon na této frekvenci odpovídá modelu C2Q Q6700, ne vyššímu.

Intel Celeron Dual-Core E1200

Zcela novým produktem na trhu je první dvoujádrový Celeron společnosti Intel. Příchod tohoto CPU byl dlouho očekávaný a má přinést významné navýšení výkonu low-endových procesorů při zachování minimální ceny. To přesně se děje u tohoto modelu – základem je totiž vynikající mikroarchitektura Intel Core, doplněná 65nm výrobním procesem a plnou podporou procesoru u starších základních desek. Jediným rozdílem mezi tímto CPU a plnohodnotnými modely (stejně jako například u procesorů Pentium Dual-Core) je nižší sdílená vyrovnávací paměť L2 cache. Ta u E1200 činí pouhých 512 kB, což je na jednu stranu málo, na druhou stranu však obvyklé u low-endových CPU.
Výkon Celeron Dual-Core 1200 na pracovní frekvenci 1 600 MHz je jednoznačně ze všech dvoujádrových CPU nejnižší, nicméně u optimalizovaných aplikací je o několik desítek procent vyšší než u dražších jednojádrových modelů. Zajímavostí tohoto CPU je také jeho spotřeba a boxované chlazení: i když se udává 65 W TDP, procesor si vezme i při zatížení o mnoho méně, a proto stačí pouze poloviční (na výšku) chladič dodávaný v balení.

Intel Core 2 Extreme QX 9770

Posledním testovaným mikroprocesorem je to nejrychlejší, co si může uživatel do stolního počítače pořídit. Jedná se o čtyřjádrové CPU s pracovní frekvencí 3 200 MHz a 1 600 MHz systémovou sběrnicí FSB, vybavené 2× 6 144 kB sdílené L2 cache, vyrobené novým 45nm výrobním procesem. Na rozdíl od předchozího modelu QX 9650 disponuje výkonem o cca. 10 procent vyšším, za což může především rychlejší sběrnice než navýšení pracovní frekvence o 200 MHz. FSB je totiž tím nejpomalejším, co doslova brzdí komunikaci všech čtyř jader se systémem a u tohoto procesoru se jasně ukázalo, že čím vyšší je hodnota FSB, tím lepší výsledky procesor podává. Výkon QX 9770 je obrovský, podpořený navíc ještě možností zvýšení násobitele a teoretickým přetaktováním procesoru daleko za 4GHz hranici, čehož je tento model schopen. Jen je ho potřeba řádně chladit, neboť TDP tohoto procesoru činí 130 W a při přetaktování je maximální odběr ještě vyšší. 8 0085/TJi o

Verdikt

Pokud máte volných 1 399 dolarů (!!!), tedy v přepočtu nějakých 32 000?Kč, v klidu můžete sáhnout po tomto procesoru. Budete mít jistotu, že až do vydání nové generace CPU plánované na přelom druhého a třetího kvartálu 2008 nebude nic výkonnějšího než tento procesor. My všichni ostatní se můžeme jen v klidu zasnít a představit si, jaké by to asi bylo, mít k dispozici tolik peněz, abychom si byli schopni toto CPU jen tak pořídit.

Verdikt

Dvoujádrový Celeron E1200 se s jistotou stane oblíbeným procesorem mezi „výkonuchtivými spořílky“ (tzv. uživateli citlivými na cenu), a stejně tak i mezi uživateli, kteří holdují overclockingu. Protože je procesor postaven na mikroarchitektuře Core, není problém s ním dosáhnout se špičkovým vybavením frekvencí přes 3 GHz. Za předvedený výkon, kompatibilitu se staršími deskami a hlavně za cenu udělujeme tomuto procesoru ocenění TOP Produkt.

AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition

t 2.0, NX
Intel Celeron
Dual- Core E1200
XD, EIST
? nejlevnější dvoujádro
na trhu, nízká spotřeba
? nízký absolutní výkon
Cena vč. DPH:1 295?Kč Poskytl: Asbis Enterprises Plc., www.asbis.cz
Intel Core 2 Extreme QX9770
el LGA775
Instrukce: x86, EM64T, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4.1
Funkce: XD, EIST, VT
? nejvyšší absolutní výkon
? spotřeba, cena, reálná dostupnost
Cena vč. DPH: 32 000?Kč Poskytl: Intel Czech,
www.intel.com