Hlavní navigace

AMD Phenom vs. 45nm Intel Core 2 – kdo z koho

19. 9. 2007

Sdílet

Oficiální uvedení nových mikroprocesorů určených pro stolní PC na trh máme jak se říká již za dveřmi, tedy alespoň pokud výrobci dodrží svoje prohlášení a roadmapy, a protože se v poslední době objevilo několik zajímavých informací od Intelu i AMD, zde je jejich souhrn.

Začněme u společnosti AMD – ta před nedávnem uvedla serverové procesory s kódovým označením Barcelona postavené na nové mikroarchitektuře AMD K10 (dříve označované jako K8L). Na konec roku se chystají na stejném základě i stolní varianty označené jako AMD Phenom. Tyto mikroprocesory se budou dělit do několika skupit podle počtu jader.


Jako první budou k dispozici čtyřjádrové modely označované jako AMD Phenom X4 a jeden tradiční AMD Phenom FX. „A když už čtyřjádrové, tak pořádně“ řekli si v AMD a proto budou tyto modely nativně čtyřjádrové. To znamená, že procesor se bude skládat z jednoho kusu křemíku, ne jako konkurenční Core 2 Quad, který dosáhl čtyř jader spojením dvou dvoujádrových procesorů pomocí systémové sběrnice FSB.

Tím ale nabídka AMD nekončí, neboť hodlají v průběhu dalších týdnů a měsíců uvést na trh další varianty AMD Phenom, a to tří a dvoujádrové. Ano, vidíte dobře, není to překlep – společnost AMD plánuje vypustit tříjádrové procesory. Na náš dotaz, zda se bude jednat o tříjádrové procesory vyrobené schválně se třemi jádry nebo se bude jednat o nepovedené čtyřjádra (ve kterých se jedno jádro deaktivuje) nám bylo řečeno, že se bude jednat o samostatný produkt, který takto bude vyráběn. No, zřejmě někdy v budoucnu tomu tak možná bude, ale u několika prvních sérií bychom za to ruce do ohně nedali a viděli bychom to na nepovedené verze čtyřjádrových procesorů, které z jakéhokoliv důvodu neprošly kontrolou kvality. Ne, trošku jsme si samozřejmě do AMD rýpnuli, nejreálnější varinatou je to, že půjde o quady s jedním jádrem deaktivovaným - pro to hovoří ekonomika výroby. Nicméně je příjemné, že budeme mít na výběr další varianty těchto procesorů a samotné společnosti AMD to přináší jakousi konkurenční výhodu v tom, že bude moci nabízet produkt s parametry, které nenabídne konkurence. V horečném vysvětlování že to opravdu nebudou špatné čtyřjádra padla od zástupce AMD zajímavá zmínka o budoucnosti, kdy by měla být společnost AMD schopna skládat různé samostatné čipy k sobě a vytvářet tak procesory „šité na míru“ požadavkům zákazníkům. Pro představu – jste velká společnost a požádáte AMD, aby vám dodala xyz kusů procesorů obsahující sedm jader, jeden akcelerátor fyziky, jeden paměťový řadič a jeden grafický adaptér. Tento projekt je již několik měsíců známý jako AMD Fusion a má to být zařízení, do kterého je integrované vše potřebné – CPU, GPU, řadič paměti, severní a jižní můstek.

Všechny plánované procesory AMD Phenom budou vyrobeny 65nm výrobní technologií, budou obsahovat 128 kB L1 a 512 L2 cache určené jednotlivým jádrům a 2 048 kB L3 cache, která bude sdílená a bude společná pro všechny jádra dohromady. Startovací frekvence procesorů bude od 2 do 2,4 GHz, přičemž plánovaný strop pro 65nm výrobní technologii je za 3 GHz.

První vzorky by měly být k dispozici koncem roku 2007, nicméně počítáme s reálnou dostupností pro koncové uživatele až v lednu/únoru 2008. Ceny nových procesorů by neměly přesáhnout konkurenční výrobky, čekejme spíš nižší ceny v řádu 10 procent.

A copak máme čekat ze strany společnosti Intel? Již v listopadu se máme dočkat prvního modelu Intel Core 2 vyrobeného 45nm výrobní technologií. Pokud dění na scéně alespoň trochu sleduje, správně tušíte, jde o Intel Core 2 Extreme s číselným označením QX9650. Tento model bude obsahovat čtyři jádra (tvořená stejně jako u předchůdců spojením dvou dvoujádrových CPU a uložených na jedné procesorové destičce spojených systémovou sběrnicí FSB), jeho pracovní frekvence by měla být rovné 3 GHz (což ukazuje na použití 1 333 MHz Front Side Bus), procesor by měl mít celých 12 MB vyrovnávací paměti L2 cache rozdělené do dvou částí – 2 x 6 MB a jeho maximální spotřeba by neměla přesáhnout 130 W.


Dalšími uvedenými modely budou v prvním kvartálu 2008 čtyřjádrové a dvoujádrové modely se stejnou velikostí L2 cache jako u Extreme verze, později se mají ukázat i levnější, hlavně čtyřjádrové modely s menší velikostí L2 cache a nižší pracovní frekvencí. Když už jsme u pracovní frekvence, ta by měla být u nových procesorů od 2 500 MHz do 3 160 MHz.

Po novém roce se tak setkáme s modely Q9550, Q9450 a Q9300 jakožto zástupci čtyřjader a s E8500, E8400, E8300 a E8200 jakožto zástupci dvoujádrových CPU Intel. Jejich cena bude kopírovat současnou hladinu, Extreme verze bude opět za symbolických 999 dolarů za kus.

Máme se tedy nač těšit a můžeme si jen přát, aby nic nezpozdilo tu či onu stranu od vydání těchto procesorů, neboť se tím opět zvedne výkon a sníží ceny, potažmo pro ty, kteří si nebudou chtít pořídit nejnovější modely budou starší generace levnější.