Hlavní navigace

AMD po krk v problémech: pojďme mu pomoci při výprodeji procesorů

21. 4. 2007

Sdílet

Ztráta AMD 611 milionů dolarů za první čtvrtletí roku 2007 je ještě vyšší než se obecně očekávalo. Prvím krokem vedoucím k záchraně bylo drastické snížení cen procesorů. Uvidíme, jestli to pomůže.

Nejde ani tak o výši ztráty, ale čím byla způsobena. Chlapci z AMD mohou říkat co chtějí, ale tohle je první odpočítávání v souboji s Intelem. Navíc AMD může stát před výrazným nedostatkem likvidity, čemuž nasvědčuje i vcelku nenápadné vyjádření výkonného ředitele Hectora Ruize o hledání nových investorů ze soukromého sektoru, kteří mají zájem o to investovat do AMD v dlouhodobější perspektivě. Tak zoufalé volání nebylo z AMD dlouho slyšet.


Oficiálním důvodem pro tak vysokou ztrátu je cenová válka s Intelem, znamenající meziroční pokles příjmů o 7,4 %. Pravdou však je, že AMD nemá co prodávat, a tak nyní sáhlo k poslednímu zoufalému kroku - drastickému snížení cen, znamenajícímu faktické přiznání technologického zaostávání. Tento krok má AMD přinést alespoň nějaké finanční prostředky, ale hlavně napomoci udržení podílu na trhu, než se podaří představit nové produkty. Pro AMD tragédie, zákazník si mne ruce. Pokud jste kdy uvažovali o koupi druhého počítače, pak neváhejte a nechte si ho postavit nyní. AMD to za vás zaplatí.

V podobné situaci byl i Intel v okamžiku uvedení 64bitových Athlonů a Opteronů, jenže ten si mohl dovolit díky svému finančnímu zázemí čekat na novou platformu a v klidu připravovat její uvedení.

V tom okamžiku ho navíc drželo Centrino (které AMD ohrozit nemohlo) a proti AMD šel i serverový trh, který je značně konzervativní při zavádění nejnovějších technologií AMD. To zde doplácí stále na malou ochotu nasazovat AMD pro kritické operace. Svoji roli v tom totiž hraje nejen samotný výkon či spolehlivost, ale nepříjemná maličkost - že hlavní správci sítí a CIO je dnes generace, která na školách vyrůstala na x86 procesorech od AMD a mnohé pamatuje. Jóó AMD, to slušně přetaktuješ, navíc je levnější než Intel.

Pokud jste měli AMD, byli jste buď skuteční nadšenci, nebo loseři nemající na slušný procesor. O celkové stabilitě systémů na AMD v té době by se dala napsat kniha a nebylo by to pěkné čtení. Pro AMD smůla, že právě tato generace dnes rozhoduje ve velké míře o tom, jaké stroje se do firem nakoupí. A kdo říká, že se vše při nákupu řídí logikou (teď nemyslíme možné uplácení)? Navíc díky marketingu a práci s distribučními kanály se Intelu vcelku dařilo držet se na dohled.

Vliv na současnou situaci měla nesporně i akvizice ATI minulý rok. I když první prohlášení ze strany AMD zněla bombasticky - budeme Technology Powerhouse, již v té době se objevila varování nad financováním této akvizice. Výše 5,4 miliardy amerických dolarů představovala 2/5 tehdejší kapitalizace AMD a co víc, nebyla (jak je v odvětví zvykem) realizována v cenných papírech, ale 4,2 miliardami přímo v hotovosti. To aby akcionáři ATI byli motivováni okamžitým ziskem a své akcie prodali. Proti AMD jde nyní i fakt, že 2,5 miliardy bylo kryto úvěrem.

I když ze současných 611 milionů ztáty můžeme cca 113 milionů připsat jako náklady na začlenění ATI do struktury AMD, stále ATI nedodalo AMD to hlavní - nové grafické karty a skutečně nové čipsety. AMD nadále nemá nic, čím by skutečně mohlo konkurovat platformě Centrino a situaci rozhodně nezlepšilo odkládání R600 a RS680. To by se sice mělo změnit po 22. dubnu, kdy ATI představí nové grafické karty, jenže v tomto segmentu zase zaostává za nVidií a je otázka, zda se při současné výkonnosti AMD/ATI podaří dostatečně zásobit trh (o Vánocích to rozhodně AMD nezvládlo) a nabídnout zajímavé ceny. Každopádně si nemůže dovolit zde udělat to, co na poli procesorů - podrazit vlastní ceny.

Co zbývá dodat? Jenom pár dní po akvizici ATI přišel v červenci 2006 Intel s dlouho očekávaným Core 2 a velice rychle uzmul AMD pozici lídra trhu. Core 2 byly výkonnější než srovnatelné procesory AMD a hlavně levnější. Právě na tom místě začíná cesta AMD k hrozivé ztrátě. Ta za 4. čtvrtletí 2006 byla vyčíslena na 574 milionů USD - na čemž se sice velkou měrou podílela i akvizice ATI, ale finančnímu řediteli AMD muselo být již v té době jasné před čím stoji a jaké bude první čtvrtletí letošního roku. Ne náhodou pak již v březnu AMD oznámilo, že počítá s větší ztrátou, než se původně myslelo.

AMD je tak nyní přinuceno k restrukturalizaci, i když Ruiz vcelku překvapivě oznámil, že nebude tak drastická jako v případě intelovského vykopnutí 10 000 lidí na holomráz. No ono by to ani při velikosti AMD nešlo, kdo by tam pak zůstal, že? Zatím se spíše hovoří o výběru nových lokalit, přesunu kanceláří, nových investorech. Nic, co by mohlo popudit samotné zaměstnance, kteří drží velice zajímavou část akcií AMD. Na druhou stranu toto prohlášení rozhodně nemůže uklidnit finanční analytiky, i když AMD odhaduje roční úsporu na 500 milionů USD. Ale věřte odhadům firmy, která to dotáhla až do takového stavu.

Z AMD teď budeme chvilku slyšet řeči o tom, že se musely zavádět nové technologie aby bylo možné držet výrobu a vývoj, zatímco se budou modlit, aby se na trhu uchytily nové Radeony, což dá čas na rychlé dokončení a uvedení jader Agena a Kuma do prodeje. Především na těchto jádrech bude závislé přežití AMD. Čtyřjádrová 65nm Agena je určena pro výkonné systémy. Agena FX bude pracovat na 4GHz sběrnici (HyperTransport 3.0), taktování procesoru bude 2,7 a 2,9 GHz, velikost sdílené L2 cache je 2MB a stejnou velikost bude mít i pomalejší L3 cache Pro Socket AM2+ (revize současné AM2) pak bude určena mainstreamová Kuma - půjde o procesory s frekvencemi 2 - 2,9 GHz, 1 MB L2 cache a 2 MB L3 cache.

Přestože nejsem příznivcem AMD, vždy jsem měl doma v patici Intel, nedá mi, než si za současné situace pořídit svůj první počítač "Powered by AMD". Ceny jsou vynikající a počítač vyhrazený jako file server jsem vždycky chtěl. Pokud to pomůže AMD trošku se postavit na nohy, udrží to ceny i mého Intelu. Vždyť kolik by asi stálo Core 2, pokud by AMD netlačilo svými Athlony a Opterony ceny dolů? A když ani to nepomůže, budu mít alespoň hodně výkonný počítač za super cenu.

Grafika: www.zapwizard.com

- - Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?