Hlavní navigace

AMD představuje 45 nm procesory

14. 11. 2008

Sdílet

Na procesory s kódovým označením Deneb celý svět čeká ve velkém napětí. Po příchodu Core i7 od Intelu nemá AMD nic, s čím by mohlo konkurovat Intelu ve vyšším segmentu trhu.

Na procesory s kódovým označením Deneb celý svět čeká ve velkém napětí. Po příchodu Core i7 od Intelu nemá AMD nic, s čím by mohlo konkurovat Intelu ve vyšším segmentu trhu. Důkazem může například být fakt, že v současné době nejvýkonnější AMD Phenom X4 9950 Black Edition stojí necelých 4000 korun.

45nm procesory AMD však v žádném případě nepředstavují žádnou revoluci, nicméně pokrok to je. Jedná se vylepšení současné architektury K10 v menším provedení a se 6 MB vyrovnávací paměti L3 cache místo 2 MB, které mají dosavadní procesory AMD Opteron a Phenom. Značný pokrok zaznamenala i tolik kritizovaná spotřeba. Namísto téměř 140 W mají nové čtyřjádrové Opteorny spotřebu v zátěži velmi slušných 75 W. Hodně se očekává i od možnosti dosahovat vyšších frekvencí. V segmentu serverových procesorů však AMD neriskuje a nejvýkonnější Opteron pracuje na frekvenci pouze 2,7 GHz.



Nové 45nm Opterony by se na trh měly dostat během nebližších dní, a to za ne zrovna nízké ceny. Vás však jistě zajímá, kdy se na trh dostanou 45nm Phenomy pro stolní počítače. O tom AMD zatím mlčí, a nechme se proto překvapit, zda to bude do konce letošního roku.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?