Hlavní navigace

AMD: Procesory Athlon nejsou mrtvé

7. 5. 2009

Sdílet

Společnost AMD posílila svoji řadu dvoujádrových procesorů Athlon o nový model X2 7850, který je postavený na architektuře K10 a měl by konkurovat čipům Core 2 Duo od Intelu. Jeho hlavním rysem pak má být zajímavý poměr výkonu a ceny.

Řady procesorů Athlon 64 a X2, které byla postaveny na architektuře K8 a jsou stále dostupné na trhu, byly určeny primárně jako konkurence pro jedno- a dvoujádrové procesory Pentium 4 a ve srovnání s novými čipy Core od Intelu potřebují pro dosažení obdobného výkonu výrazně vyšší taktovací frekvenci. Pro vyrovnání sil proto AMD rozšiřuje řadu Athlonů o nové procesory, postavené na novější a výkonnější architektuře K10 a o životaschopnosti této řady svědčí i uvedení nového modelu Athlon X2 7850.

Ten je postaven na čtyřjádrovém 65nm jádru, které se používá v procesorech Phenom, přičemž dvě jádra jsou vypnutá. Nicméně v aplikacích, které neumí větší počet jader využít, dosahuje Athlon X2 postavený na architektuře K10 velmi podobného výkonu jako Phenomy. Taktovací frekvence nového Athlonu je 2,8 GHz a kromě názvu má s předchozí generací Athlonů jen máloco společného (ovšem tato názvová podobnost může být pro někoho matoucí a možná by si tato řada Athlonů přecejen zasloužila označení více jí odlišující od modelů postavených na architektuře K8). Velmi zajímavá je pak cena, stanovená na 70 dolarů, díky čemuž by tento model měl přinést velice dobrý poměr ceny a výkonu mezi dvoujádrovými čipy.

Procesor je z tzv. „black edition“, což znamená, že má odemčený násobič a je vybaven 2 MB L3 cache, která je sdílená oběma jádry.

AMD v posledních týdnech představilo celou řadu nových procesorů, čímž se pokouší o ofenzivu na trhu s mikroprocesory. Mezi uvedené a ohlášené novinky patří úsporné serverové Opterony se spotřebou 40 wattů, chystané šestijádrové Opterony s kódovým označením Istanbul a v tomto čtvrtletí by se měly objevit i dvoujádrové nízkonapěťové procesory Athlon Neo pro ultratenké notebooky.