Hlavní navigace

AMD quadcore do notebooků až v roce 2010

16. 11. 2008

Sdílet

AMD představilo své produkční plány v oblasti mobilních platforem. V nich se píše o nástupcích současné platformy Puma a o tom, kdy konečně přijdou čtyřjádrové mobilní procesory od AMD.

Zatímco čtyřjádrové procesory pro notebooky představil konkurenční Intel již o letošních letních prázdninách, AMD zatím vyčkává a ještě nějakou dobu zřejmě vyčkávat bude. U Intelu totiž jde o procesory určené pro nejvýkonnější a nejdražší notebooky, na než se AMD ve své strategii vůbec nezaměřuje. Pojďme se proto podívat, co AMD v nejbližších letech chystá.

Současnou platformu Puma má v příštím roce nahradit platforma Tigris. Půjde jen o evoluci v podobě 45nm technologie výroby a nového čipsetu s integrovaným grafickým čipem. I jižní můstek SB700, který se AMD více než vyvedl, u Tigris zůstane. AMD však v příštím roce neplánuje zatratit ani Pumu, ta se totiž posléze (s malými změnami) přesune do sféry malých notebooků.

Na rok 2010 má pak AMD přichystány větší změny v podobě platformy Danube. Stále půjde o 45nm procesory, avšak AMD plánuje do mobilního segmentu trhu přinést čtyřjádrové procesory.

- - Tomáš Šulc