Hlavní navigace

AMD se vrací k čipsetům

1. 4. 2007

Sdílet

Čipová sada AMD 690G/690V Když AMD v polovině minulého roku koupilo kanadskou společnost ATI, bylo jasné, že ...


Čipová sada AMD 690G/690V



Když AMD v polovině minulého roku koupilo kanadskou společnost ATI, bylo jasné, že jednou z oblastí, které mají pro zeleného výrobce procesorů obzvlášť velký význam, je výroba čipsetů.
Prvního března letošního roku uvedla společnost Advanced Micro Devices svoji první čipovou sadu určenou pro procesory AMD K8 s paticí AM2. Je to po dlouhé době první čipset představený pod značkou AMD. Vlastně moment... není. AMD ještě před tím stihlo přeznačit čipset Radeon Xpress 3200 na AMD 580X a učinilo tak další ukázkový zápis do svého seznamu papírových představení produktů. Firma dokonce zametla stopy tak dokonale (Radeon Xpress 3200 zmizel ze stránek ATI), že po několik měsíců bylo téměř nemožné sehnat k těmto čipsetům původní ovladače o těch nových či aktualizovaných ani nemluvě. AMD 690 je každopádně prvním skutečně novým počinem v oblasti čipsetů od akvizice ATI. To poměrně významně mění situaci na trhu základních desek s paticí AM2 zatímco dříve hrály první housle čipové sady třetích stran, zejména nVidia, nyní má AMD k dispozici vlastní řešení.
AMD se totiž (čistě z ekonomických důvodů) před několika lety rozhodlo ukončit vývoj čipových sad pro stolní a mobilní počítače a procesory AMD Athlon XP. Ostatně není divu na trhu byly jiné a musíme přiznat, že povedenější čipsety společností nVidia a VIA. Tím se AMD připravilo o možnost dodávat svým zákazníkům kompletní platformu složenou z procesoru a čipové sady, nejlépe doplněnou o integrovaný grafický adaptér. Přitom právě největší zákazníci taková řešení často hledají jako záruku spolehlivosti a stability. Netřeba zdůrazňovat, že jediným, kdo mohl až do počátku března něco podobného nabízet, byl Intel. Prodejci systémů AMD mohli argumentovat pouze systémy založenými na procesorech AMD a čipových sadách jiných společností, o jejichž kvalitě se často dalo pochybovat a především ony měly na svědomí občasnou nestabilitu systémů, na kterou jsme mnohdy upozorňovali. AMD má nyní šanci tuto situaci změnit a vylepšit svou reputaci na pomyslných sto procent.

AMD 690 kde se vzal?

AMD 690 není pochopitelně zbrusu nový čipset (máme pocit, že u AMD v poslední době zbrusu nové produkty nepředstavují, ale pouze odkládají). Vychází z čipových sad ATI Radeon Xpress (ostatně čipsety byly jistě jedním z hlavních důvodů, proč AMD kanadskou ATI pohltilo). ATI ale čipsety pro podnikové platformy nevyrábělo a AMD tak nemohlo pouze vyměnit nálepku na stávajícím produktu (jako u 580X) bylo nutné provést úpravy, které se pozitivně projevily nejen na mírném nárůstu výkonu, ale patrně i na lepší stabilitě. Čipset však sdílí s předchozími modely ATI southbridge SB600.

Co se skrývá uvnitř

Čipová sada AMD 690 je určena pro procesory AMD uložené v patici AM2, spolupracuje tedy s AMD Sempron, AMD Athlon 64, Athlon 64 X2 a Athlon 64 FX. Je složena ze dvou částí, a to ze severního a jižního můstku, navzájem spojeného s mikroprocesorem sběrnicí HyperTransport. Severní můstek s označením RS690 zprostředkovává připojení přídavných karet pomocí sběrnice PCI Express (jak jedné grafické karty PCIe x16, tak i maximálně čtyř PCIe x1), audio výstupu přes HDMI a operační paměti. Čipset neobsahuje řadič paměti, neboť ten je umístěn v každém procesoru AMD zvlášť. Posledním důležitým prvkem severního můstku je integrovaný grafický čip ATI Radeon. Čipset bude k dispozici ve dvou provedeních AMD 690G a 690V, verze s označením "G" obsahuje všechny náležité funkce a technologie (říkejme jí tedy plnohodnotná), její oficiální označení je ATI Radeon X1250. "Véčková" verze čipové sady se od té plnohodnotné liší pouze absencí digitálních výstupů co to znamená, si popíšeme níže a samozřejmě také označením Radeon X1200.
Integrovaný grafický čip je postaven na starším jádře Radeon X700, s jediným rozdílem, že obsahuje pouze po čtyřech pipeline, texturovacích a taktéž ROP jednotek. Tato grafika nemá jednotky Vertex Shader, a proto jsou všechny požadavky na ně počítány procesorem. Pracovní frekvence GPU činí 400 MHz, nicméně je to hodnota doporučená a výrobci motherboardů ji mohou libovolně upravit podle svého uvážení. Protože na desce není vlastní paměť vyhrazená pouze pro grafický adaptér, může si VGA alokovat pro sebe z hlavní operační paměti až 1 GB paměti, maximální rozlišení je 2 048 x 1 536. Asi největším přínosem v oblasti zobrazení je u AMD 690 podpora různých výstupních formátů obrazu. Kromě klasického analogového VGA je grafický adaptér schopen pracovat i s digitálním DVI a HDMI výstupem a taktéž s S-Video nebo Cinch analogovým výstupem pro běžné televize. Samozřejmostí (i když ne v oblasti integrovaných adaptérů, tam je AMD průkopníkem) je podpora HDCP, tedy možnost přehrát chráněný obsah ve vysokém rozlišení. Ještě jednou připomínáme, že tyto vlastnosti má pouze čip AMD 690G, model V se musí obejít bez digitálních výstupů.
Společným prvkem je podpora AVIVO, tedy technologie zlepšující a urychlující dekomprimaci a přehrání videa, rozhraní DirectX 9.0b, Shader Model 2.0 a OpenGL 2.0. Zajímavostí jistě je i fakt, že ani typ, ani počet výstupů není nijak regulován a je tak na každém výrobci, jaké výstupy osadí. Můžete se setkat s kombinací VGA + DVI, VGA + HDMI, DVI + HDMI nebo se samostatným konektorem, navíc může být k dispozici i již zmíněný S-Video výstup. Pro upřesnění dodejme, že DVI výstup podporuje tzv. dual-link a HDMI je navrženo podle specifikace verze 1.3. Poslední zajímavou vlastností grafické karty je technologie Surround View: v případě, že vám nebudou stačit integrované video výstupy, je možné osadit do rozšiřovacího slotu externí grafický adaptér a získáte tak až čtyři výstupy, neboť instalací přídavné VGA karty se integrovaná Radeon X1250 nedeaktivuje (pouze však v případě, že osadíte přídavnou kartu s GPU ATI).
Funkce jižního můstku SB600 jsou již delší dobu známé, neboť se objevil u mnoha novějších základních desek osazených čipsety ATI Xpress. Nabízí mimo jiné jeden kanál ATA100/133, čtyři Serial ATA 3Gb/s, až deset konektorů USB 2.0 a rověž možnost připojení až šesti přídavných karet PCI.

Praktické zkušenosti

Novou čipovou sadu jsme si mohli osahat prostřednictvím desky MSI K9AGM2-FIH, osazené čipsetem AMD 690G. Deska formátu MicroATX byla připravena pro použití do multimediálního PC malých rozměrů, tedy Media Center. Na první pohled nás zaujala velikost a provedení chlazení obou částí čipových sad, protože se jednalo o pasivní chladiče velmi malých rozměrů a při představě dřívějších problémů čipových sad ATI jsme měli jisté pochybnosti. Ty ale rozptýlil několikadenní bezproblémový provoz, při němž se čipset nikdy nezahřál na nepřijatelnou úroveň. Je to ale vlastně vcelku logické, neboť čipset je vyráběn 80nm výrobní technologií a jeho maximální spotřeba činí 8 W (TDP). Základní deska byla vybavena jedním analogovým výstupem VGA a jedním digitálním výstupem HDMI, pro rozšíření nabízela deska po jednom slotu PCI Express x16 a x1 včetně dvou PCI. Více o možnostech této konkrétní základní desky se dozvíte v následujícím čísle, v přehledu několika vybraných modelů motherboardů osazených novým čipsetem AMD 690.

To nejdůležitější výkon a stabilita

Ještě jednou zopakujeme, že AMD 690 je zaměřen na střední a nižší segment trhu, čemuž odpovídá i samotný výkon čipové sady (nyní nehodnotíme výkon integrovaného grafického adaptéru): datová propustnost je o deset až patnáct procent nižší než u nejvýkonnějšího čipsetu pro AMD nVidia nForce 590, ztrácí však i na jeho starší generaci nForce 4. Při porovnání s čipsety ATI Xpress je výkon o několik procent vyšší. Obdobně dopadly testy s externím grafickým adaptérem. Na dobré úrovni se nám jevila propustnost rozhraní USB 2.0 a taktéž propustnost dat HDD, kdy na nejvýkonnější soupeře ztrácel AMD 690 několik stovek kB/s.
Když bychom ale měli zhodnotit výkon integrované grafické karty, situace se razantně obrací: najednou je zde platforma s nejvýkonnější integrovanou grafikou, a to jak z pohledu hrubého výkonu ve hrách (samozřejmě s řádově nižšími výsledky než u výkonných externích řešení), tak i v možnostech využití podpora technologie AVIVO pro plynulejší a kvalitnější přehrávání videa, podpora DirectX 9 a Shader Model 2.0 pro bezproblémový běh MS Windows Vista s grafickým rozhraním Aero Glass, v neposlední řadě také podpora digitálního výstupu DVI a HDMI s podporou HDCP. AMD 690 je zaměřen na segment multimediálních PC, které budou mít nízkou spotřebu a plnohodnotnou výbavu pro přehrávání videa. Verze V je pak jednoznačně zaměřena na trh firemních kancelářských PC. V tomto směru se první krok AMD povedl perfektně, neboť konkurence v podobě Intel G965 ani nForce 6150 v současné době nedisponují zmíněnými funkcemi ani srovnatelným výkonem integrovaného GPU. Blíží se však uvedení nVidia MCP68 a nového čipsetu Intel P35, které mohou kartami opět notně zamíchat.
Co se týká stability a provozu AMD 690, neměli jsme dostatek času na kompletní testy a nemůžeme proto vynést finální verdikt, proto se k tomuto tématu vrátíme v následujícím čísle. Předběžně však můžeme naznačit, že během testování jsme se nesetkali s žádnými problémy a provoz systému byl naprosto stabilní. Testování jsme přitom neprováděli na "firemní" referenční desce, ale na modelu třetí strany, při jehož návrhu šlo především o zajímavou cenu. Doufáme, že i přes zaměření na střední a nižší segment trhu se objeví motherboardy osazené kvalitními komponentami (jako například vybrané modely Gigabyte, MSI, Foxconn a jiné).
Čipová sada AMD 690 se představila v tom nejlepším světle a má předpoklady zamíchat kartami na trhu platforem a integrovaných řešení, kde do současné doby téměř jednoznačně kraloval Intel se svou platformou G945 a 965. Díky nižší ceně čipsetu AMD 690 se totiž nyní dá postavit srovnatelně výkonné řešení AMD (s procesorem Athlon 64 X2 5200+), konkurující G965 + C2D E6300. Toto srovnání vám přineseme spolu s recenzí několika vybraných základních desek s AMD 690 v příštím čísle PC WORLDu.

AMD 690G/690V

grafický výkon, podpora DVI a HDMI s HDCP
nižší cena čipsetu
obava z nedostatečné kvality motherboardů
Cena zákl. desky vč. DPH: 2 105 Kč
Cena MB + AMD Athlon 64: 5 200 Kč
+ vč. DPH: 8 410 Kč
K testu zapůjčila firma: AMD, www.amd-czech.cz
Everest Super PI -PCMarkDVDPCMark3DMarkHalf-Life2PCMark 2005SysMark
čtení/zápis 1M/4M05 CPU ShrinkHD Tach32005 HDD2005/2006/Quake 4Systém2004 SE
paměť (MB/s) (v sec)(body)(min:sec)(MB/s) (body)(body) (fps) (body) (body)
AMD 6907 661/7 27333/1675 2998:3277,87 06311 296/5 975161,4/-6 383296/362/246
AMD 690 + int. VGA5 336/6 83637/1885 0468:4878,16 9751 036/30326,0/24,13 987291/350/242
Asus M2N32-SLI Deluxe7 873/7 49233/1685 3319:0478,37 15511 350/5 807176,3/109,66 400300/364/248