Hlavní navigace

AMD testuje 32nm výrobní proces

21. 11. 2008

Sdílet

Sotva AMD uvedlo na trh své první 45nm procesory, už mluví o další budoucnosti. Shodou okolností v těchto dnech AMD úspěšně vyzkoušelo 32nm výrobní proces a míří dál.

AMD vyzkoušelo 32nm výrobní proces

Prvním krokem k ještě lepším procesorům je po úspěšném zvládnutí 45nm výrobního procesu hranice 32 nm. Tu AMD v těchto dnech symbolicky překonalo. Nenechte se však zmást, na 32nm procesory si počkáme nejméně do roku 2010. Úspěšné vyzkoušení totiž znamená, že v laboratořích AMD v Drážďanech se podařilo vyrobit polovodič s žádanými vlastnostmi, nikoliv funkční procesor. Od pokusů v laboratořích k velkovýrobě je cesta velmi dlouhá.

O něco málo lépe je na tom konkurenční Intel. Ten 32nm výrobní proces úspěšně vyzkoušel už před několika měsíci a první 32nm procesory chce uvést na trh koncem příštího roku.

AMD chystá i 22nm proces

Nejen 32nm výrobním procesem na sebe chce strhnout pozornost AMD, a tak ještě vydalo prohlášení, že začíná zkoumat další metu 22nm výrobního procesu, který by měl o další krok posunout výrobu polovodičových součástek. Na výzkumu bude AMD spolupracovat se společností IBM a obě firmy doufají, že konkrétní výsledky by se mohly dostavit v roce 2010 s tím, že první 22nm procesory se na trh dostanou okolo roku 2013.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?