Hlavní navigace

AMD Trinity útočí na ultrabooky

18. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Hewlett-Packard
Výrobce procesorů AMD v úterý představil druhou generaci procesorů série As kódovým označením Trinity, které jsou určeny pro tenké výkonné notebooky typu sleekbook.

Protože ultrabook je obchodní značkou Intelu, vymyslel konkurenční AMD novou kategorii notebooků, pro které hodlá dodávat procesory. Hlavní rozdíl oproti Intelu by měl být v ceně, protože sleekbooky by se měly prodávat v cenách od 500 dolarů (10 tisíc korun).

AMD doufá, že notebooky s jeho procesory budou nabízet stejný výkon i výdrž baterií jako přístroje s nedávno uvedenými procesory Intel s kódovým označením Ivy Bridge. Procesory třídy A s kódovým označením Trinity by podle Johna Taylora, ředitele globálního marketingu produktů AMD, měly umožnit výrobu notebooků srovnatelných se stroji typu ultrabook. Rozdíl by měl být podle Taylora v podstatě pouze v ceně, která by měla ultratenké výkonné notebooky s dlouhou výdrží baterie přiblížit i menším podnikatelům nebo koncovým uživatelům.

Přenosné počítače s procesorem Trinity by měly na jedno nabití vydržet pracovat osm až devět hodin. Ve srovnání s konkurenčními ultrabooky mohou být o milimetr tlustší (22 místo 21 mm). Procesor bude mít spotřebu zhruba 17 Wattů, tedy srovnatelnou s procesory Intel Ivy Bridge.

Třída A by měla obsahovat modely se dvěma nebo čtyřmi jádry. Čtyřjádrové procesory by podle Taylora mohly přinést lepší výkon než mobilní procesory od Intelu, které mají v současnosti nanejvýš dvě jádra. „Máme jiný přístup než Intel,“ vysvětlil Taylor. Širší paleta procesorů nabídne uživatelům jak levné a méně výkonné počítače, tak přístroje s vysokým výkonem a o něco dražší.“

Procesory Trinity by se v první vlně měly objevit ve sleekboocích pěti výrobců. Například Hewlett-Packard minulý týden představil notebook řady Envy s procesory od AMD, které jsou zhruba o 150 dolarů (3 tisíce korun) levnější než počítače ze stejné řady s procesory Intel. Podle vyjádření společnosti nabízejí ultrabooky i sleekbooky Envy srovnatelnou výdrž baterie mezi 8 a 9 hodinami. Notebooky s procesory AMD poskytují podle vyjádření HP lepší zpracování grafiky, kdežto ty s procesory Intel se zase mohou pochlubit rychlejším přechodem z režimu spánku a lepší ochranou proti odcizení.

Zatímco procesory pro notebooky jsou již k dispozici, uživatelé stolních počítačů si budou muset podle Taylora měsíc počkat. Počítače s procesory Trinity ale již budou připraveny pro novou verzi Windows. Například grafické rozhraní Metro nebude ovládat hlavní procesor, ale jeho grafický kolega. Hlavní procesor se bude moci věnovat ostatním činnostem.

Byl pro vás článek přínosný?