Hlavní navigace

AMD ukázalo systém s 3GHz Barcelonou

27. 7. 2007

Sdílet

Jak se pomalu ale jistě blíží příchod nové generace mikprocesorů společnosti AMD, tím více prosakují na povrch nové a nové informace. Čímpak nás překvapilo AMD tentokrát? "Pouze" nějakým 3GHZ procesorem.

CS24

Poslední informace ze stáje AMD ukazuje jakýsi "AMD Engineering Sample" procesor s pracovní frekvencí 3 GHz (zřejmě se má jednat o Barcelonu - stolní verzi procesoru založeného na mikroarchitektuře AMD K10).



Což o to, ukázka to je sice efektní, ale ne efektivní. Jak sami dobře víme, ze začátku budou na trhu modely pracující na frekvenci 2 GHZ a více, na 3 GHz by se mělo dostat až po nějaké době od uvedení. Při prezentaci nebyl ani nastínen výkon takovéhoto procesoru, zato byl kladený důraz na prezentaci systému, v němž mimo zmíněného procesoru (který však jak je patrné nemůžeme spatřit) figurují i tři nejvyšší modely grafických karet AMD/ATI - Radeony HD 2900 XT. Jak je z obrázku patrné, první dvě karty jsou zapojené do CrossFire režimu pomocí můstku, třetí karta bude mít v takovýchto systémech na starosti fyzikální výpočty.



Poznámka redakce: Je dobře, že se AMD daří dosáhnout hned ze začátku tak vysokých pracovních frekvencí procesorů - do této doby nám byl nabízen pohled pouze modely pracující na 1,6 nebo 2 GHZ (i když pravda, jednalo se o starší stepping - s dalším se očekával frekvenční skok). Je to znamení, že přípravy nových procesorů AMD Phenom jsou na dobré cestě a mohly bychom se s nimi setkat v předem ohlášených termínech.

Nakonec si však, při pohledu na sestavu ve které byl prezentován nový procesor, neodpustím jednu poznámku (a hádejte proč): kéž bych byl tak dodavatel elektrické energie při prezentaci tohoto stroje vybaveného třemi!!! grafickými kartami ATI Radeon HD 2900 XT (pro připomenutí - každá z karet má maximální TDP 215 W).

Zdroj: IDG News, AMD, The Inquirer

- - Petr Matuška