Hlavní navigace

AMD uvádí nové mikroprocesory AM3

9. 2. 2009

Sdílet

Dnes se dostávají na trh nové modely mikroprocesorů AMD označené jako Phenom II, tentokrát to jsou však modely pasující nejen do stávající AM2+, ale i do zcela nové AM3 patice.

Po několika týdnech, co se na našem trhu objevily nové mikroprocesory AMD Phenom II, přicházejí na trh další modely z této řady, tentokrát však již v inovované podobě. Inovace spočívá především v použití zcela nové patice AM3. Tato patice je plánovaná jako nástupce stávající AM2+ a měla by do budoucna sloužit (opět) jako hlavní patice pro všechny nově uváděné CPU. Největší změnou oproti stávajícím modelům řady Phenom II je integrace řadiče pamětí DDR3 přímo do procesoru, tyto modely tak budou schopné pracovat jak v nové AM3, tak i ve stávající patici AM2+ spolu s DDR2 paměťmi. Co se týká DDR3 pamětí, jejich jednoznačné plus tkví v nízkém provozním napětí (1,5 V v základu) oproti minimálně 1,8 V u DDR2. Jejich nevýhoda je naopak v malé rozšířenosti a tím pádem vyšší prodejní ceně. Tento fakt ale nicméně bude s rozšiřujícím se zastoupením těchto pamětí stále méně významný, neboť předpokládáme, že při větším rozšíření cena DDR3 pamětí klesne.

AMD Phenom IIJakými parametry budou vybaveny nové mikroprocesory a na jaké varianty se můžete těšit? V prvé řadě je potřeba zdůraznit, že všechny modely AMD Phenom II, o nichž jsme vás již dříve krátce informovali, jsou vyrobeny pokročilou 45nm, což jim umožnilo především dosáhnout vyšších pracovních frekvencí a použitím větší vyrovnávací paměť při zachování stejné nebo ještě nižší velikosti jádra. Obě tyto vyjmenované vlastnosti mají za následek razantní zvýšení výkonu oproti předchozím modelům AMD Phenom. Dnes představila společnost AMD pět modelů, a to tři čtyřjádrové – AMD Phenom II X4 910 (2,6 GHz), 810 (2,6 GHz) a 805 (2,5 GHz), vzájemně se mezi sebou lišící velikostí vyrovnávací paměti L3, a dva tříjádrové modely AMD Phenom II X3 720 (2,8 GHz) a 710 (2,6 GHz).

Nejvyšší modely budou vybaveny 6 MB vyrovnávací pamětí L3 cache, jejich méně vybavení kolegové pak budou mít menší, 4 MB L3 cache. Zajímavým parametrem je i frekvence sběrnice HyperTransport, která je u nejvyšších modelů Phenom II celých 4 000 Mhz efektivně (2 000 Mhz reálně), nicméně při použití v AM2+ je tato rychlost snížena na 3 600 Mhz efektivně (1 800 Mhz reálně).

Phenom IIU méně výkonných modelů lze očekávat nižší pracovní frekvence. Dalším zajímavým parametrem, který stojí za zmínku, je spotřeba. Ta se u nejvýkonějších modelů pohybuje na 125 W, nicméně předpokládá se brzké snížení na 89, respektive u vybraných modelů na 65 W, které jsou pro čtyřjádro již vcelku přijatelné

Ceny nových procesorů pro ČR ještě nejsou stanoveny, nicméně AMD Phenom II X3 720 by se v zahraničí měl prodávat za 145 dolarů a AMD Phenom II X4 810 za 175 dolarů. Uvidíme, s jakými cenami přijdou naši (velko)obchodníci.

Bližší informace o nových mikroprocesorech na sebe nenechají dlouho čekat, stejně tak jako nové modely základních desek nejrůznějších výrobců. Co se ale týká výkonu samotných Phenomů II, již týden máme v redakci jeden kousek a horlivě pro vás připravujeme podrobnou recenzi tohoto nového CPU. Jakmile ji doděláme, začneme se shánět po AM3 ekvivalentu.