Hlavní navigace

AMD uvádí procesory Fusion, mají přinést výkonnější notebooky s delší výdrží

11. 11. 2010

Sdílet

Dlouho vyvíjené procesory s kódovým označením Fusion jsou dokončeny a AMD začalo tyto čipy dodávat výrobcům počítačů.

První vzorky procesorů Fusion byly poprvé veřejně předváděny letos v červnu na Computexu a AMD je označuje zkratkou APU (Accelerated Processing Unit). Ty kombinují architekturu sériového výpočtového jádra a paralelního jádra pro zpracování grafiky do jediného čipu za účelem zvýšení výkonnosti úloh náročných na zpracování obrazu a dat, jež jsou v současném způsobu používání počítačů všudypřítomné. Jejich vývoj probíhá prakticky od počátku sloučení AMD a firmou ATI.

Výhodou těchto procesorů má být také nízká spotřeba, jak potvrzuje Rick Bergman, senior viceprezident a generální manažer AMD, díky čemuž se hodí zejména pro úsporné přenosné počítače. První notebooky a netbooky s čipy Fusion by měly být představeny v lednu na veletrhu CES, upřesňuje Bergman a měly by přivést takové možnosti, jako výdrž na baterii až 10 hodin či schopnost přehrávání Full HD videa (1080p). Právě grafický výkon má být tím, čím chce AMD zaujmout, neboť podle Ricka Bergmana je integrovaný grafický čip v procesorech Intel stále nedostatečný. Intel ovšem na začátku příštího roku chystá uvést novou generaci svých 32nm procesorů Sandy Bridge, která má zvýšit právě výkon v oblasti grafiky, takže je otázka, jaká bude situace poté.

AMD zatím uvedla dva modely procesorů Fusion, jeden z nich má kódové označení Zecate, spotřebuje 18 wattů a má být určen pro mainstreamové notebooku. Druhý model označený jako Ontario, bude vyžadovat jen 9 wattů a měl by najít uplatnění v netboocích a lehkých noteboocích. Procesory budou podle Bergmana k dispozici v jednojádrových i dvoujádrových variantách. Fusion kombinuje upravená jádra CPU známá z čipů Phenom II a také jádra GPU vycházející z řady Radeon HD s podporou DirectX 11. Vyráběny by měly být 45nm technologií.

Otázkou je využití těchto procesorů aplikacemi, což závisí na jejich podpoře ze strany vývojářů. Partneři AMD zabývající se vývojem softwaru údajně již vytvářejí novou vlnu softwarových inovací, v nichž začínají využívat výhod APU a GPU od AMD, aby mohli vytvářet lepší podmínky pro práci se stále širším záběrem, do kterého se digitální média rozrůstají. Společnost Microsoft již na zmíněném Computexu vystoupila se zástupci AMD a obě strany probíraly přínosy, o které APU Fusion od AMD mohou obohatit aplikace jako Microsoft Windows 7 a DirectX 11. Kromě rozhraní Microsoft DirectX s DirectCompute mohou vývojáři softwaru vytvářet rozšířené aplikace s využitím OpenCL pomocí ATI Stream SDK.