Hlavní navigace

AMD uvádí tři nové čtyřjádrové Phenomy X4

3. 7. 2008

Sdílet

Společnost AMD představila v tomto týdnu tři nové modely z řady Phenom X4. Dva patří mezi energeticky nenáročné modely a jeden je pak z high-endové řady Black Edition.

Společnost AMD představila v tomto týdnu tři nové modely z řady Phenom X4. Dva patří mezi energeticky nenáročné modely a jeden je pak z high-endové řady Black Edition.

Procesory Phenom X4 9950 Black Edition pracují na frekvenci 2,6 GHz a jsou určené nejnáročnějším uživatelům. Naopak Phenom X4 9350e pracující na frekvenci 2 GHz a Phenom X4 9150e s kmitočtem 1,8 GHz se vyznačují nízkými energetickými nároky.

AMD k novým nízkoenergetickým čipům poznamenává, že poslední dva zmíněné procesory i při maximální zátěži nespotřebovávají více než 65 wattů, nicméně nízká spotřeba není na úkor výkonu a jsou plně srovnatelné s ostatními čtyřjádrovými modely. Podle AMD jsou ideální tam, kde hraje roli spotřeba energie, menší prostor a tichý provoz (z toho by vyplývalo, že se nový čipy ani příliš nehřejí a neměly by potřebovat výkonné chlazení).

Podle informací PC Worldu ale naopak high-endový Phenom X4 9950 Black Edition spotřebuje 140 wattů, čímž se v tomto hledisku řadí mezi energeticky nejnáročnější Phenomy.

Jim McGregor, analytik společnosti In-Stat ve Scottsdate říká, že uvedení těchto nových produktů je dobrým krokem pro AMD, která v roce 2007 podcenila uvádění novinek na trh a díky tomu klesl její podíl. Doplňování existujícího portfolia je správnou cestou, neboť AMD má nyní k dispozici jedno-, dvou-, tří- i čtyř jádrová řešení s odlišným výkonem, frekvencí a cenou, čímž může oslovit široké spektrum uživatelů. Také samotná skutečnost vypouštění nových produktů na trh je důležitá.

Nenechte si ujít:
AMD: konkurenční boj s Intelem o X86 platformu přituhuje

Boom mobilního internetu a mobilních zařízení přichází

AMD: Experti radí co dělat, aby firma přežila

Intel snižuje ceny procesorů, AMD je pod tlakem

Bude nový 45nm čip Shanghai spásou pro AMD?

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Cenová válka mezi Intelem a AMD se blíží ke konci
Nicméně zásadním krokem letos pro AMD budou pravděpodobně procesory vyrobené 45nm procesem a hlavně termín, kdy budou vydané.

Zdroj: Computerworld.com