Hlavní navigace

AMD v zisku, nicméně musí vykročit ze stínu Intelu, tvrdí analytici

24. 1. 2010

Sdílet

Společnost AMD konečně vykázala po 13 ztrátových čtvrtletích zisk, nicméně pro úspěch v dalších letech musí proniknout na nové trhy a ne jít ve stínu Intelu, říkají analytici.

V uplynulých letech byla společnost AMD hendikepována hlavně zdržením uvedení nových produktů, velmi jí i poškodila chyba v první generaci procesorů postavených na architektuře K10 a také silný tlak ze strany Intelu, způsobený jak rychlým uváděním nových modelů čipů, tak i rychlejším přechodem na novější technologie výroby. Důsledkem byl pokles tržeb AMD a jejího podílu na trhu.

I když byl poslední rok hlavně díky celosvětové recesi pro firmu AMD obtížný, pod vedením Dirka Meyera se jí podařilo zmírnit dřívější problémy a analytici nyní říkají, že je tento výrobce již na dobré cestě. Nicméně pro dlouhodobý úspěch musí učinit i další kroky.

Vymanění se AMD ze ztrát chápe Rob Enderle, analytik Enderle Group, jako odmazání mraku, který nad budoucností této firmy visel, což může podpořit výrobce počítačů, základních desek či grafických karet k tomu, aby si dovolili být více závislí na produktech AMD, než tomu bylo dosud. Úspěch podle Enderleho plodí další úspěch a AMD má nyní lepší možnost přilákat např. i talentované zaměstnance a také investory.

Analytici kladně hodnotí i oddělení továren AMD do samostatné společnosti Global Foundries, což firmě pomohlo zvýšit kapitálový příjem a omezit výdaje. Dan Olds, analytik Gabriel Consulting Group, konkrétně říká, že v případě oddělení továren šlo jen o první krok, dalším důležitým posunem byla dohoda s Intelem, díky které mohla společnost AMD použít získané prostředky ke zmírnění svých dluhů a bude moci více investovat do vývoje nových produktů. Třetím významným krokem bylo uvedení nových grafických čipů ATI Radeon řady 5000 s podporou DirectX 11 s výrazným předstihem oproti konkurenční nVidii.

Jim McGregor ale dodává, že jedno podařené čtvrtletí ještě neznamená celkovou změnu směru a AMD i letos bude čelit velmi tvrdé konkurenci Intelu, který v lednu uvedl první modely svých 32nm procesorů a další budou přibývat a také nVidia chystá uvedení své nové architektury Fermi. Oproti tomu se AMD bude tento rok pravděpodobně snažit ze stávajících technologií, které sice nejsou špatné, ale budou samozřejmě zastarávat.

McGregor a Enderle pak dodávají, že klíčové bude pro AMD vyjít ze stínu Intelu. Trh se posunuje od klasických PC směrem ke smartphonům a tabletům, což přináší AMD příležitosti a právě průnik na nové trhy před konkurencí může být pro budoucnost tohoto výrobce klíčový. Olds dodává, že pokud AMD zůstane profitalibní, bude to příznivé pro celý trh, neboť se i ostatní jeho konkurenti jako Intel a nVidia budou snažit tvrdě pracovat na svých produktech, což urychlí proces inovací a bude to mít příznivý vliv na ceny.