Hlavní navigace

AMD vyzývá Intel svým čipem Neo

3. 6. 2009

Sdílet

Společnost Advanced Micro Devices na veletrhu Computex představila dvou-jádrový čip Athlon Neo, jenž by měl své uplatnění nalézt především u tenkých a lehkých notebooků, tedy na trhu, který je především doménou jeho hlavního konkurenta - Intelu.

Nový čip Athlon Neo je upgradem jedno-jádrové verze, jejíž uvedení na trh bylo uskutečněno již začátkem tohoto roku. „Notebooky s naším dvou-jádrovým procesorem Neo budou moci nabídnout větší výkon a zlepšení grafických vlastností přístroje," tvrdí David Schwarzbach, senior manažer pro marketing u AMD.

Čipy Neo jsou primárně designovány pro tenké a lehké notebooky, které mohou nabídnout plnou funkčnost za dostupnou cenu. Podle společnosti AMD spadají čipy Neo do kategorie spotřebitelských počítačů nazývaných jako „ultra-tenké" notebooky. V podstatě tak jde o přístroje, jež si něco berou jak z malých netbooků, tak i ultra-přenosných notebooků (např. Apple MacBook Air). To ostatně potvrzuje i výrobce AMD, podle kterého netbooky nabízejí, i přes své cenové výhody, jen omezenou funkčnost, zatímco ultra-přenosné přístroje jsou s cenou nad 1500 dolarů zase příliš drahé.

Na současném trhu se pod označením „ultra-tenké" prodávají notebooky s velikostí displeje od 12,1 do 14 palců a celkovou hmotností kolem 1.36 kilogramu. AMD uvádí, že ceny notebooků, jejichž součástí budou dvou-jádrové čipy Neo, by se měly pohybovat v rozmezí 750 až 999 dolarů. Čip je schopen výkonu o frekvenci 1.6 GHz, přičemž jeho spotřeba činí asi 18 wattů elektrické energie. Cena samostatného čipu nebyla zveřejněna.

První notebooky využívající služeb procesoru Neo od AMD jsou nyní představovány na právě probíhajícím veletrhu Computex v Tchaj-wanu. Tak například společnost Hewlett-Packard, která jedno-jádrovou verzi čipu Neo použila již ve svém laptopu Pavilion DV2, nyní počítá i s využitím dvou jader pro aktualizovaný model. Další notebooky s novým čipem Neo by pak měly být k vidění v září letošního roku.

AMD Neo by mohl být vážným konkurentem pro nízko-napěťové procesory, tzv. CULV, od Intelu, jejichž cílovou stanicí jsou taktéž ultra-tenké notebooky. Protipólem k laptopům od Hewlett-Packard mají být notebooky Lenovo IdeaPad U350 a MSI X-Slim. „Dvou-jádrové čipy Neo budou součástí platformy Congo. Tato platforma bude obsahovat integrovanou grafiku založenou na grafickém jádru Radeon 3200, aktualizované verzi staršího Radeon 1200. To by mělo umožnit rychlejší dekódování HD obsahu a zajistit lepší multimediální zážitky" myslí si Schwarzbach.