Hlavní navigace

AMD zatáhlo za záchrannou brzdu

24. 4. 2007

Sdílet

Týden po ohlášení ztráty 611 miliónů USD za 1. čtvrtletí 2007 očekává AMD příliv téměř 2,2 miliard USD z vydání konvertibilních dluhopisů. Pokud to má být hledáním soukromých investorů, které zmiňoval CEO AMD Ruiz, někdo z finančního si hodně ulehčil svoji práci.

CS24

Počáteční nabídka AMD institucionálním investorům bude ve výši 1,8 miliardy USD a kupcům bude dále poskytnuta možnost dokoupit další dluhopisy v celkové hodnotě 400 milionů USD. Co jiného také už AMD zbývalo - kšefty nejdou, investovat je potřeba a půjčka je nejjednodušší a nejrychlejší řešení. Navíc AMD skutečně ony peníze potřebuje. V dlouhodobém rozpočtu by totiž mohla být po slabeném 4Q/2006 a otřesném 1Q/2007 trhlina ohrožující přímo strategické záměry společnosti s možným vlivem na v současnosti probíhající operace. .


Z takto získaných prostředků bude nejméně 500 milionů USD použito k úhradě části půjčky od Morgan Stanley Senior Funding Inc. kterou AMD financovalo akvizici ATI Technologies Inc. Zbytek bude použit pro hlavní firemní výdaje, což zahrnuje i investiční výdaje, případně tím AMD může naznačovat i možnost navýšení základního jmění.

Vydáním nových dluhopisů se míra dlouhodobě splatných dluhů (závazků) zvedne ze současných 3,7 miliard USD v prvním pololetí až na 5,4 miliardy USD po započtení splátky části úvěrů. Přičemž k 31. březnu 2007 byla likvidita společnosti 1,17 miliardy USD a pokud druhé pololetí roku bude podobné tomu prvnímu, obchod tuto bilanci rozhodně nezlepší.

Bližší pohled na potíže AMD jsme přinesli již dříve v AMD po krk v problémech: pojďme mu pomoci při výprodeji procesorů .

Poznámka redakce: Konvertibilní dluhopis (též hybridní dluhopis) je v podstatě klasický dluhopis s nímž si ale kupujete zároveň právo v podobě kupní opce. Můžete se tak rozhodnout, zda si necháte v době splatnosti vyplatit hotovost nebo zvolíte přeměnu dluhopisu v akcie dané společnost v předem stanoveném poměru. Obvykle se však vše řeší tím, že společnost neposkytne své akcie, ale dorovná nominální hodnotu dluhopisu do výše tržní ceny takto potenciálně získaných akcií.

Podrobnější informace můžete získat na penize.cz

- - Tomáš Jirásko