Hlavní navigace

AMD ztrácí a ATI se daří

28. 10. 2008

Sdílet

I tak by se daly shrnout aktuální výsledky společnosti AMD. Z těch totiž vyplývá, že procesory AMD ztrácí podíl na trhu a naopak nové Radeony se zákazníkům líbí.

AMD ztrácí podíl prodaných procesorů

Začněme u procesorů. Ta má podle nejnovějších informací AMD podíl za třetí čtvrtletí okolo 17,7 %, což je o více jak procento méně oproti druhému čtvrtletí tohoto roku a meziročně je ztráta dokonce přes pět procent. Ve třetím čtvrtletí roku 2007 mělo totiž AMD podíl v procesorech 23 %. Může za to hlavně rostoucí podíl notebooků. Ty už zdaleka nejsou okrajovou záležitostí a naopak si je kupuje čím dál více uživatelů a Intel zde má největší podíl díky své platformě Centrino 2. Naopak AMD zde nemá moc co nabídnout, platforma Puma velkou díru do světa neudělala.

ATI Radeony se prodávají

Naopak v segmentu grafických karet se ATI daří a grafické karty s čipy ATI Radeon mají o několik procent vyšší podíl. Konkrétně je to 20,9 %, což AMD se svými grafikami ATI řadí na třetí pozici za Intel, který má největší podíl 56,2 % a NVIDII, která je na druhém místě s 21,8 %. Možná vás tato čísla překvapila, ale podíl Intelu sestává z integrovaných grafických čipů v noteboocích a kancelářských počítačích. Těch je sice hodně, ale jejich cena je velmi nízká.

Mimochodem, pokud by současný trend zůstal, pak by se AMD se svými ATI Radeony do konce roku vyhoupla na druhou pozici před společnost NVIDIA.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?