Hlavní navigace

Američané zakázali používat řešení firmy Kaspersky Labs

21. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Známý výrobce antivirového softwaru nesmí prodávat své produkty v USA ani poskytovat aktualizace již používaných programů.

Americká administrativa se rozhodla zablokovat veškerý nový prodej produktů a služeb společnosti Kaspersky Labs na území USA. Činí tak kvůli obviněním ze silných vazeb této moskevské kyberbezpečnostní společnosti na ruské orgány.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Podle prohlášení vydaného ministerstvem obchodu nebude moci Kaspersky ani poskytovat aktualizace již používaného softwaru.

„Dnešní konečné rozhodnutí je výsledkem dlouhého a důkladného šetření, které zjistilo, že pokračování činnosti této společnosti ve Spojených státech představuje riziko pro národní bezpečnost – vzhledem k útočným kybernetickým schopnostem ruské vlády a schopnosti ovlivňovat nebo řídit činnost společnosti Kaspersky,“ uvedly úřady.

Zákaz, který se vztahuje na americkou dceřinou společnost Kaspersky Labs, se uplatní také na její přidružené, dceřiné a mateřské společnosti, dodává se v prohlášení ministerstva.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Reakce firmy Kaspersky byla rychlá: „Toto rozhodnutí neovlivňuje schopnost společnosti prodávat a propagovat v USA služby a školení v oblasti kybernetické bezpečnosti.“ 

soutez_casestudy

Podle prohlášení představitelů firmy navzdory návrhu systému, ve kterém by bezpečnost produktů Kaspersky mohla být nezávisle ověřena důvěryhodnou třetí stranou, se Kaspersky domnívá, že ministerstvo obchodu učinilo své rozhodnutí na základě současného geopolitického klimatu a teoretických obav, spíše než na základě komplexního hodnocení integrity produktů a služeb od Kaspersky.

Hlavním dopadem těchto opatření prý bude jejich přínos pro kyberzločin. 

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?