Hlavní navigace

Americká cla mohou zdražit spotřební elektroniku až o pětinu

26. 6. 2019

Sdílet

 Autor: HP
Notebooky, telefony i herní konzole mohou v důsledku amerických cel na čínské zboží podražit tak, že budou pro mnohé zákazníky nedosažitelné.

Společnosti Dell, HP, Intel a Microsoft společně varovaly amerického prezidenta Donalda Trumpa, že současná cla uvalená na čínské zboží mohou zvednout ceny notebooků až o 19 %, respektive 120 dolarů, bez ohledu na výrobce. Opírají se přitom o zprávu Asociace spotřební elektroniky, dle které mohou ceny vzrůst po konci letních prázdnin. Nezávisle na čtyřech uvedených společnostech se k tématu později vyjádřil také Apple, který obavy sdílí.

„Takový drastický nárůst cen může notebooky pro většinu našich zákazníků učinit zcela nedostupnými. V lepším případě budou nadále používat starší modely, ovšem už bez nezbytných bezpečnostních aktualizací, v horším případě je nárůst cen přinutí notebooky úplně přestat používat,“ píše se ve výzvě adresované Trumpově administrativě.

Upozorňují, že cla nezaplatí Čína ani čínští výrobci, ale přímo zákazníci. Pohromu cla ale znamenají v prvé řadě pro ty americké firmy, pro které je jejich domovská klientela stěžejní – pro Dell činí příjmy z amerického trhu 30 % z příjmů celkových, v případě HP je to 32 %, pro Apple dokonce 40 %.

Naopak nižší dopad by cla měla na asijskou konkurenci Acer a Lenovo, pro které americký trh představuje jen 20 %, respektive 15 % jejich prodejů. Společnosti uvádějí, že všechny pro své notebooky využívají komponenty z Číny, přičemž přechod na jiné dodavatele prý není možný.

Zpráva Asociace také uvádí, že američtí zákazníci by si v důsledku cel připlatili také až 22 % k ceně telefonů importovaných přímo z Číny, potažmo průměrně 14 % počítaných obecně. U herních konzolí by cena vzrostla o 19 %.

ICTrocenka

Trumpova administrativa mezitím ve vztahu k Číně nadále přitvrzuje. Na černou listinu zakázaných firem k Huawei přidala dalších pět subjektů angažujících se převážně v oblasti supercomputingu. Mezi nimi firmu THATIC donedávna spolupracující s AMD na výrobě procesorů x86 nebo firmu Sugon, výrobce tzv. Advanced Computing System, aktuálně 43. nejrychlejšího superpočítače na světě.

Možná bude načase podívat se blíže na prodej repasovaných notebooků.

Byl pro vás článek přínosný?