Hlavní navigace

Analytici hodnotí nové 45nm procesory Intelu kladně

9. 1. 2008

Sdílet

Jak jsme včera informovali, na veletrhu Consumer Electronics Show v Las Vegas překvapila firma Intel představením celé řady nových 45nm procesorů, postavených na jádru Penryn. Mezi nimi jsou i první mobilní čipy, vyrobené touto technologií.

Jak jsme včera informovali, na veletrhu Consumer Electronics Show v Las Vegas překvapila firma Intel představením celé řady nových 45nm procesorů, postavených na jádru Penryn. Mezi nimi jsou i první mobilní čipy, vyrobené touto technologií.

Analytici sice očekávali, že Intel tento týden představí nové procesory, jejich množství je ale překvapilo. Ten svou novou nabídkou nedává firmě AMD příliš šanci si vydechnout, neboť jeho nové čipy se mají pohybovat svojí cenou na úrovni starých modelů, vyrobených 65nanometrovou technologií, nicméně díky pokročilejšímu způsobu výroby budou jejich možnosti značně vyšší. Svojí nabídkou Intel útočí jak na oblast serverů, tak i desktopů s notebooků a podle Dana Oldse, analytika ve společnosti Gabriel Consulting, tímto krokem definitivně získává vedení nejen ve výkonu svých čipů, ale i v oblasti spotřeby a vyzařování tepla.

Nový krok Intelu, který představil první 45nanometrové procesory teprve v listopadu a již dalších během dvou měsíců nabízí široké portfolio čipů vyrobených touto technologií (narozdíl od AMD, které se potýká se zpožděním dodávek svojí Barcelony, která byla představena již v září), kladně hodnotí i další analytici.

Dean Freeman z Gartneru říká, že v noteboocích mohou tyto procesory přinést nárůst výkonu, obzvlášť v oblasti grafiky a videa, což ocení řada uživatelů.
Nenechte si ujít:
Intel představuje šestnáct procesorů nové generace

Cenová válka mezi Intelem a AMD se blíží ke konci – přijde zdražení procesorů?

Dodávky Barcelony se opozdí díky chybě v cache

Intel uvedl na trh 45nm procesory nové generace

Vývoj 32nm čipů bude mít posilu – společnost NEC

Podle Freemana a Oldse jsou tyto nové čipy pokrokem, přesto díky tomu, že vychází stále z architektury Intel Core 2, pravděpodobně asi nepřinutí většinu firemních zákazníků vyměnit své dosavadní počítače či notebooky za nové. To by se však mohlo změnit s příchodem nové architektury, kterou řada IT manažerů již nedočkavě vyhlíží.

Ta by měla být využita v čipu Nahalem, který plánuje Intel představit ke konci tohoto roku. Nehalem bude mít integrovaný paměťový řadič, čímž se eliminují limity externí sběrnice procesoru, a může tak dojít k dalšímu zvýšení výkonu. Podle Jima McGregora ze společnosti In-Stat Intel svým Nehalemem definitivně překoná všechny technologické výhody, které má dosud jen AMD. Podle McGregora je AMD ve velmi tíživé situaci a zpoždění ve vydávání nových procesorů jej odsunuje již cela mimo spektrum zájmu uživatelů. Společnost AMD nutně potřebuje nová řešení, kterými by mohla zaujmout, protože těmi současnými nemůže Intelu již dost dobře konkurovat, uzavírá McGregor.