Hlavní navigace

Analytici: Office 2013 bude přímým konkurentem Google Apps

18. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Nikolai Sorokin - Fotolia.com
Microsoft, který si testuje cloud pomocí sady Office 365, se rozhodl o těsnější napojení těchto technologií i do klasického softwaru instalovaného v počítači.

Společnost v pondělí představila veřejnou testovací verzi kancelářské sady Office 2013 a také testovací verzi cloudové služby Office 365 pro domácnosti. Významnou roli hraje v obou případech napojení na cloud. Podle analytiků je těsnější propojení s cloudem přesně to, co Microsoft potřebuje v boji s konkurencí, zejména s Google Apps.

„Z hlediska konkurenceschopnosti je orientace sady Office na cloud bezpodmínečně nutná,“ prohlásil například Jim McGregor, vrchní analytik agentury Tirias Research. „Pro Microsoft by měl být Office základním kamenem rozsáhlejší strategie orientované na cloud, o které toho ještě podle mě hodně uslyšíme,“ dodal.

Microsoft nezanedbává lokálně instalované aplikace jako Word nebo Excel. Společnost se ale musí potýkat s velkým nebezpečím alternativních kancelářských sad, které jsou zákazníkům k dispozici za nižší cenu, hrazenou obvykle v pravidelných měsíčních nebo ročních poplatcích. Někteří stávající zákazníci již začaly na tyto konkurenční aplikace přecházet právě z MS Office.

Dalším trendem, který se chystá Microsoft sledovat, je sdílení práce jednoho uživatele v různých zařízeních. K tomu se snaží využít své cloudové úložiště SkyDrive, které je schopno zprostředkovat snadnou automatickou synchronizaci obsahu vybraných složek. Protože tato synchronizace pracuje oběma směry, je pak poměrně jednoduché udržovat ve všech zařízeních aktuální verzi každého dokumentu nebo jiného souboru. Pro SkyDrive jsou k dispozici klientské aplikace pro systémy Windows, Mac OS, iOS, Android a Windows Phone. Kromě Linuxu je tedy možno synchronizovat soubory mezi libovolnými zařízeními.

Zjevná je i zvýšená podpora mobilních uživatelů, protože novou verzi Office je možno jednoduše ovládat i pomocí dotykových displejů či obřích monitorů. Verze RT určená pro architekturu ARM navíc umožní masovější rozšíření v tabletech s chystaným systémem Windows 8 RT včetně hybridních přístrojů typu MS Slate.

„Očekával jsem, že nový Office bude podporovat skutečnou, automatickou synchronizaci souborů mezi mobilními přístroji a počítači,“ řekl Brad Shimmin, analytik agentury CurrentAnalysis. „Taková funkcionalita bude nezbytná. Pokud chce tedy Microsoft konkurovat Googlu z dlouhodobé perspektivy. Tvůrci kancelářských sad jako Microsoft nebo Google musí svým uživatelům poskytnout bezproblémovou možnost sdílení dat mezi počítačem, tabletem a mobilním telefonem.“

„Jednoduše řečeno, Google nabízí nízké ceny, rychlý vývoj, jednoduchou správu, dostatečné zabezpečení a správu oprávnění a pevné vazby zákazníků na profesionální technologie a aplikace,“ konstatoval Shimmin. „Nevěřím ale tomu, že by tato verze Office dokázala oslovit stávající zákazníky Google Apps a získal je na svou stranu.“

Analytička Melissa Websterová z agentury IDC prohlásila, že Microsoft bude ještě muset vylepšit mnoho aspektů napojení na cloud, pokud chce Googlu vážně konkurovat. „Cloud je pro Microsoft novinka, proto musí společnost zapracovat zejména na jednoduchosti nasazení, migrace z jiných aplikací a zejména na jednoduchosti používání. Je vidět, že na tom pracuje,“ konstatovala Websterová. „Misrosoft nesmí polevit v inovacích, a to nejen kvůli tomu, aby mohl konkurovat Googlu. Potřebuje, aby na novou verzi přešli i zákazníci předchozích verzí Office.“

Byl pro vás článek přínosný?