Hlavní navigace

Analýza: Firefox OS má zpoždění, mobilní trh už asi nezmění - 1. díl

5. 3. 2013

Sdílet

Analytici příliš nevěří tomu, že by Mozilla se svým novým operačním systémem Firefox nějak významně změnila pravidla hry mobilního trhu.

„Pravděpodobnost toho, že Mozilla Firefox OS prorazí v mobilních telefonech je přibližně taková, jako pravděpodobnost, že svůj comeback na pole smartphonů zažije WebOS,“ řekl Jack Gold, analytik společnosti J. Gold Associates, který tak odkazoval na mobilní operační systém, na němž před dvěma roky přestal pracovat Hewlett-Packard, a který byl tento týden prodán korejské společnosti LG Electronics pro využití v chytrých televizích.

„Mají prostě zpoždění,“ dodal Gold. „Kdyby to udělali dva, tři roky zpátky... pak možná.“

Minulý týden společnost Mozilla – známá hlavně kvůli svému prohlížeči Firefox – ukázala první komerční verzi Firefox OS a oznámila závazky ze strany čtyř výrobců smartphonů a podporu od 18 mobilních operátorů. Jedena z oněch čtyř firem, čínská ZTE, řekla, že její první telefon s Firefox OS půjde do prodeje v polovině roku v Kolumbii, Španělsku a Venezuele.

Strategií Mozilly je zaměřovat se s Firefox OS na rozvíjející se trhy, na něž ještě příliš nestačily proniknout smartphony a kde je primárním faktorem nákupu cena. Na země, kde je trh naplněn přístroji s iOS a Androidem zatím firma nepomýšlí: telefony s Firefox OS by se například ve Spojených státech mohly objevit až v roce 2014, a i to je zatím nepotvrzená informace.

Přestože Carolina Milanesi z Gartneru dalta Mozille „A“ za snahu, vcelku pochybovala o tom, že by Firefox mohl opravdu něco změnit.

„Jistě, dostávají áčko, protože pokud to porovnáme s předchozím rokem, vynaložili spoustu úsilí,“ řekla Milanesi minulé pondělí na Mobile World Congressu (MWC) v Barceloně. „Spotřebitelé však nechtějí další operační systém. To, co chtějí, je lepší zařízení.“

Kořeny operačního systému Firefox můžeme nalézt v roce 2011 v projektu nazvaném „Boot to Gecko“ (B2G), jehož název odkazuje na engine prohlížeče Firefox. V červenci 2012 Mozilla B2G přejmenovala na Firefox OS a slíbila, že se smartphony běžící na tomto odlehčeném operačním systému objeví následující rok, tedy letos. Firefox OS je systém založený na HTML5, populárním jazyce pro tvorbu webů a webových aplikací, a Mozilla vytvořila nová webová API (programovací rozhraní aplikací), které vývojářům umožňují přístup k hardwaru zařízení přímo z „prohlížečového“ operačního systému.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?