Hlavní navigace

Analýza: Proč podniky nemají netbooky v oblibě

17. 4. 2009

Sdílet

Prodej lehkých, nízkonapěťových mini-notebooků, které jsou všeobecně známy pod označením netbooky, během posledních šesti měsíců prudce roste a předpokládá se, že tento trend bude navzdory hospodářské recesi pokračovat i nadále. Jsou však netbooky vhodné i pro podnikové využití?

Převládá odpověď „zatím ne“, alespoň podle názoru námi oslovených IT odborníků.

CS24

Z té lepší stránky, většina aktuálně nabízených netbooků poskytuje dostatečný CPU výkon, kapacitu pevného disku i možnost bezdrátového připojení, nemluvě o dostatečně nízké ceně a snadné přenositelnosti, která by podle IT profesionálů měla být atraktivní i pro podniky. Jak ale dodávají, „negativa převažují nad pozitivy, zamýšlíte-li používat netbooky jako primární podnikové stroje.“

Paradoxně je to dobrá zpráva pro Microsoft, jehož operační systém Windows XP běží na většině těchto přístrojů a který podporuje nízkonapěťové čipy Atom od Intelu. Cílem obou společností je totiž zachování podoby současných netbooků, tedy malých a levných, tak aby nedošlo k jejich odcizení trhem s konvenčními laptopy.

Přesto vyjádřilo mnoho z námi oslovených IT profesionálů přání, aby se zvětšily rozměry i rychlost netbooků. To pro Microsoft představuje oříšek: posílit netbookové specifikace, přidat větší obrazovky, více portů či rychlejší čipy, čímž by se však netbook stal legitimním, ale stále levnějším, konkurentem pro notebook.

A jaké jsou podle IT profesionálů tři největší nedostatky netbooků?

Příliš malé, příliš pomalé
Podle mnoha IT manažerů je netbook kvůli své velikosti vhodný spíše jako doplněk ke stolnímu počítači nebo notebooku. Mezi ně patří i Stephen Laughlin, ředitel IT na Academy of Television Arts & Sciences, který vůči netbooku zastává nekompromisní postoj. Nevylučuje možnost jeho využívání v budoucnu, ne však v současné době. „Uvažoval bych o přesunutí některých uživatelů na netbooky jen v případě, že nabídnou větší výpočetní výkon, rychlejší procesor, větší pevný disk, klávesnici a displej.

Laughlin zdůrazňuje, že nejen jeho zaměstnanci pro svou práci potřebují výkonný a robustní počítač, zatímco netbook je možné použít jen jako záložní stroj. Navíc nevidí potenciální úspory nákladů jako pádný argument pro přesun na tyto přístroje.

Nemusí nutně ušetřit peníze
Podobně mluví i Michael Boyer, viceprezident globálního IT u Fiberlink, společnosti zabývající se mobilním bezpečnostním softwarem. Stejně jako Laughlin, i on si myslí, že zakoupení netbooku jako sekundárního zdroje nijak neřeší úsporu nákladů.

„Hlavním nedostatkem je, že netbooky jsou méně výkonné, než notebooky“ říká Boyer. Koupě má prý smysl jen pro toho, kdo je přesvědčen, že bude splňovat jeho představy o primárním stroji a opakuje, že sekundární využití postrádá smysl. Boyer říká, že netbooky v podnicích jsou vhodné pouze pro „mobilní uživatele“, ovšem i v tomto případě by uvítal změnu a to lepší připojení k internetu.

Netbooky mohou představovat bezpečnostní riziko
Chris Rapp, asistent viceprezidenta technologie u Sovereign Bank, netbooku kromě výkonnosti vyčítá i jeho nedostatečné zabezpečení. Jakožto zaměstnanec finanční instituce totiž ke své práce více, než kdo jiný potřebuje i dobré šifrování a zabezpečení vůbec. Rapp odhaduje, že lepší zabezpečení by bylo nákladnou záležitostí a pro tento typ low-endového zařízení by navíc postrádala smysl. Proto jeho zaměstnavatel standardně dává přednost výkonnějšímu notebooku.

Stejně jako jeho kolegové, i Rapp souhlasí s využitím netbooku jako doplňkovým přístrojem, především pak pro uživatele, kteří často cestují. „Netbooky jsou ideální pro leteckou dopravu a místa jako jsou letiště či hotely. Jsou dobrým doplňkovým zařízením, které navíc nijak neomezuje vaše pohodlí“ myslí si Rapp.