Hlavní navigace

Analýza: Programátoři pracují nejlépe za deštivých dnů

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Odborník na data doktor Jason Davis nedávno přišel se zajímavou analýzou, která potvrzuje, že počasí výrazně ovlivňuje produktivitu programátorů.

Pokud už jste si někdy všimli, že vám práce nejlépe odsýpá během pochmurných deštivých dnů, rozhodně nejste sami. Všiml si toho totiž i Davis a rozhodl se, že zjistí, jak jsou na tom ostatní, a jak významný vliv má počasí na vykonanou práci.

Davis k analýze použil data z GitHubu, Google Map a z webu Weather Underground, který poskytuje údaje o počasí, a zjistil, že jeho předpoklad byl správný. Programátoři byli na GitHubu v deštivé dny doopravdy aktivnější. Davis na svém blogu zveřejnil detailní grafy a postup, kterým analýzu prováděl.

Jako měřítko programátorské aktivity Davis použil řadu unikátních lidí, kteří GitHub používají každý den. S využitím dat z GitHubu nasbíraných od března 2012 do června 2013 použil lineární regresi ke kontrole následujících faktorů:

  • Zda den připadal na víkend (o víkendech je aktivita na GitHubu nižší) nebo svátek,
  • počet dní od začátku měření  (ke kontrole zvyšující se aktivity na GitHubu),
  • průměrnou celkovou aktivitu v několika předchozích a následujících dnech,  aby mohl vzít v úvahu obvyklé výkyvy v aktivitě.


Poté Davis použil data z těch dní, kdy nepršelo, a předpověděl aktivitu, kterou očekával od deštivých  dnů. Porovnáním těchto výsledků se skutečnými hodnotami zjistil, že se počet lidí, kteří kód na GitHub zaznamenali v deštivé dny, zvýšil o 10,1 %.

„Je zvýšení aktivity v deštivé dny o 10,1 % překvapivé?“ ptá se Davis nakonec. „Pravděpodobně ne, ale porozumět vztahům mezi lidským chováním a těmito externími záležitostmi může být kritické,“ napsal.

Byl pro vás článek přínosný?