Hlavní navigace

Android 3.0 Gingerbread

1. 7. 2010

Sdílet

Operační systém Google Android verze 3.0 by se měl objevit na podzim, bude určen pro výkonnější mobily a nabídne přepracované rozhraní.

Nejnovější zveřejněná verze mobilního operačního systému Android 2.2 „Froyo“ se ještě ani nedostala na většinu kompatibilních telefonů, a už se objevují informace o další generaci Androidu verze 3.0 s kódovým označením „Gingerbread“ (Perník).

Podle zpráv z různých webů, zejména z ruského serveru Digestive, bude Android 3.0 uvolněn přibližně v polovině října (október) a na prvních mobilech by se měl objevit na přelomu listopadu a prosince (november/december), tedy včas pod vánoční stromeček.

Dojde k rozdělení vývojových větví Androidu, verze 3.0 bude určena jen pro výkonnější telefony, ty slabší budou běžet na verzi 2.x, která bude i nadále vylepšována. Tomu odpovídají i minimální hardwarové požadavky na kompatibilní smartphone pro 3.0. Ty jsou 1GHz procesor, 512 MB operační paměti, 3,5“ (8,9 cm) displej a minimální rozlišení 1280x760 bodů pro displeje s úhlopříčkou 4“ a větší (10 cm), tedy žádné malé nároky.

Zcela změněné by mělo být uživatelské rozhraní a to tak dokonale a flexibilně, že údajně odpadne nutnost používat grafické ovládací nadstavby jako HTC Sense či Motorola Motoblur.

Společnost Google zatím tyto informace oficiálně nepotvrdila, ale ani nevyvrátila a vypadají poměrně věrohodně. Každopádně se mámě opět na co těšit, protože na podzim se na trhu objeví i Windows Phone 7 od Microsoftu, nelení ani Nokia se Symbianem^3 a rozjíždí se i společný projekt Nokie a Intelu MeeGo.