Hlavní navigace

Android jako alternativa Windows na netboocích

15. 6. 2009

Sdílet

Analytická skupina Gartner vydala průzkum, ve kterém většina výrobců počítačů mluví o Androidu jako o jedné z budoucích cest pro netbooky.

Android jako alternativa Windows na netboocích

 

Když se na trhu objevily netbooky, hodně se hovořilo o tom, že je to šance pro Linux, aby se výrazněji prosadil na úkor Windows. To se však nakonec nepotvrdilo. Avšak znenadání se zjevil nový konkurent, kterým je operační systém Android. Původně byl vyvinut pro chytré telefony (smarthpony), ale na veletrhu Computex v Taipei se prezentoval i na celé řadě netbooků, smartbooků a mini-laptopů. Získal si přitom značnou pozornost jak veřejnosti, tak odborníků.

CS24

Podle výzkumu analytické skupiny Gartner jsou si výrobci počítačů jisti, že se na menších noteboocích Android prosadí. Není to prý jen možnost, jde o nevyhnutelný vývoj - Android evidentně těží z toho, že se jedná o komplexní operační systém, který byl navíc od začátku designován pro méně výkonné přístroje - smartphony. Nebylo ani příliš třeba ho upravovat, aby běžel také na netboocích. Ostatně, zvládli to i amatérští nadšenci.

Výhodou Androidu je fakt, že nespolupracuje pouze s rozšířenými procesory Intel Atom, ale také s řešeními od koncernu Arm Holdings, jehož procesory se začínají prosazovat ve smartboocích. Microsoft se navíc už nechal slyšet, že nebude upravovat Windows7 tak, aby fungovaly i na ARM procesorech. Google, který za Androidem stojí, tak má volné pole působnosti v potenciálně velmi lukrativním segmentu. Z něj by se mohl odrazit i dále.