Hlavní navigace

Angličtina Teen Talk

1. 11. 2008

Sdílet

Úspěšný výukový programy pro děti a teenagery musí být zpracován zábavnou formou, o tom není pochyb. Rodiče u...


Úspěšný výukový programy pro děti a teenagery musí být zpracován zábavnou formou, o tom není pochyb. Rodiče určitě vědí, jak je těžké ratolest, kterou právě cloumá puberta, přesvědčit o tom, že učebnice je zábavnější než fotbal, nakupování v butiku nebo diskotéka. Teen Talk se snaží svojí formou přizpůsobit právě této věkové skupině. Program je určen pro studenty ve věku cca 9-15 let. Balení obsahuje dvě CD, každé s jednou úrovní výuky; jde o kurzy pro začátečníky a mírně pokročilé a jejich zvládnutí by mělo být dobrou přípravou pro zkoušku KET (Key English Test). Program nabízí 80 lekcí rozdělených do 16 tematických celků. V krabici najdete i sluchátka s mikrofonem.
Hlavním průvodcem učivem je teenager Gilbert a tematické okruhy odpovídají začátečnické úrovni. Nehledejte zde politiku, analýzu situace na burze ani recenzi baletního vystoupení; klasickými tématy jsou zvířata, sport, rodina, cestování, nakupování nebo koníčky. Většina tematických okruhů se nese v duchu kombinace výkladu a testů. Látka má v drtivé většině případů podobu videa nebo alespoň animovaných obrázků, samotný suchý text je spíše výjimkou. Po Gilbertových příhodách prezentovaných obvykle formou videa (mimochodem, autoři uvádějí celkovou délku videí tři a půl hodiny) následují testy a cvičení. Vše je namluveno s jasnou, dobře rozeznatelnou výslovností.
Autoři se snažili samotné lekce i testy s nimi související zpracovat zábavnou interaktivní formou, a vesměs se jim záměr vydařil. Mezi testy samozřejmě najdeme klasické doplňování, odpovídání na otázky typu pravda/lež, nebo přiřazování výrazů do dvojic. Forma je ale naštěstí v mnoha případech zajímavá a netradiční. Produkt nabízí tucet různých druhů testovacích her. Například v lekci o zvířatech se studenti učí nová slovíčka – druhy zvířat – pomocí pexesa, v němž hledají správnou dvojici. Tedy vždy slovíčko a odpovídající obrázek zvířete. Dalším druh cvičení představuje například psaní slov. Studenti si mohou zvolit, zda slovíčko chtějí jen slyšet, nebo i vidět napsané; po uplynutí krátkého intervalu pak musí daný výraz vepsat do testu. Poněkud nudnější formou jsou zpracovány jen gramatické lekce, které v podstatě nenabízejí nic převratného: většinou jen psaný a mluvený text. Kromě animací, textů a videí je samozřejmě hodně důležitou součástí kurzů poslech. A to nejen pasivní, ale i aktivní. Spočívá v namlouvání vlastní výslovnosti, která je díky analyzátoru řeči porovnávána s originálem. Samozřejmostí je i interaktivní slovníček a další nástroje usnadňující výuku, stejně jako systém hodnocení úspěšnosti v testech. Grafické zpracování je poplatné cílové skupině. Už hlavní menu má navodit dojem pokoje teenagera, respektive nástěnky v něm, nicméně zdá se nám, že autoři přece jen trochu přehnali chaotičnost celé navigace. Papírky připíchnuté špendlíkem na nástěnce jako volby různých možností jsou v pořádku, miniaturní piktogramy s drobnými popisky při práci s lekcemi se nám ale už zamlouvaly o poznání méně. Do vkusu mnoha teenagerů se ale grafika jistě trefila. I když balení neobsahuje žádný manuál, jen těžko hrozí, že by někdo nevěděl, jak s programem naložit. Ve všech důležitých částech programu jsou nápovědy v češtině. Za cenu bezmála dvou tisíc korun dostanou studenti poctivou porci učiva. Kurz trvá při běžném tempu cca 80 hodin a jeho obtížnost se přiměřeně stupňuje. I když bychom místy ocenili přehlednější navigaci a zábavnější pojetí gramatických lekcí, je Teen Talk velmi dobrým nástrojem pro osvojení základů angličtiny. 8 0635/CZ ?Teen Talk s rošťákem Gilbertem v hlavní roli by mohl být odpovědí na otázku, jak přitáhnout teenagery k výuce cizích jazyků. Nejde rozhodně o produkt bez chyb ani o ojedinělý projekt, ale musíme přiznat, že za své peníze dostanete slušnou porci učiva, proloženou mnoha multimediálními a interaktivními prvky.

Angličtina Teen Talk

Výuka angličtiny zábavnou formou pro děti od 9 do 15 let
? zábavné zpracování, velké množství animací
? místy nepřehledné prvky ovládání, nudná gramatika
Cena vč DPH: 1 999?Kč
Poskytl: LangMaster,
www.langmaster.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku