Hlavní navigace

Annonce na Internetu

1. 12. 1997

Sdílet

Zřejmě největší inzertní noviny v ČR měly již nějakou dobu svou webovskou stránku umožňující čtení inzerá...


Zřejmě největší inzertní noviny v ČR měly již nějakou dobu svou webovskou stránku umožňující čtení inzerátů (včetně podmínkového vyhledávání). Od 10. října jsou na nové adrese s novými možnostmi. Adresa je již standartní: www.annonce.cz a nové funkce zahrnují i zadávání inzerátů prostřednictví tohoto webu. Stačí vám k tomu prohlížeč s podporou rámečků a Javascriptu.



FlexTight
je název skeneru fy Imacon pro nejnáročnější využití, dá se říci, že je konkurencí bubnovým skenerům. Umožňuje snímání odrazových i průsvitných předloh (do velikosti kinofilmu, až do větší A4) a to velice jednoduše, neboť má automatický upínací systém. Předloha je skenována na jeden průchod při rozlišení 72 - 4 800 dpi, barvy jsou zpracovávány v 14 bitech (každá) a věrnosti sejmutí přidává i inteligentní světlo, které přizpůsobuje svou intenzitu předloze. Firmu Imacon u nás zastupuje společnost Elektronika Navrátil.



Protection suite
je nový balík společnosti CA, divize Cheyenne, který slučuje antivirový program InocuLAN a zálohovací software ARCserve. Je dodáván ve dvou variantách: pro MS Internet Information Server a pro MS Exchange Server. Tyto dvě aplikace jsou dnes často nasazovány pro firemní intranety a internetové servery, a protože objem a důležitost dat v těchto zdrojích stále roste. Uvedené programy kontrolují průběžně nebo na vyžádání veškeré zprávy přepravované elektronickou poštou, včetně připojených souborů, a zároveň tato data zálohují.

Microsoft pro školy
Microsoft snížil ceny řady MS Office a dalších vybraných produktů v rámci programu Select pro školy řádově na polovinu. Snaha směřuje k zpřístupnění produktů využívaných v běžné administrativě všem studentům, aby byli na své budoucí pracovní nasazení dobře připraveni.


Schola Nova 98,
výstava na téma škola, výchova a vzdělání se plánuje na 24. - 26. března do Veletržního paláce.

Dragon hovoří pěti jazyky
Programy pro rozpoznávání lidské řeči jsou námětem mnoha futuristických vizí možností počítačů. Zatím se však kvůli různým problémům příliš nerozšířily. Jedním z problémů je omezený počet jazyků, které rozpoznávají (angl., jap.). Toto chce změnit společnost Dragon, jež uvádí svůj program NaturallySpeaking v dalších jazycích; kromě angličtiny je to francouzština, němčina, italština a španělština.


NaturallySpeaking,
software pro rozpoznávání mluveného slova byl oceněn na veletrhu Comdex jako Best of Comdex. Přispěla k tomu možná i demonstrace na stánku společnosti, kdy mohl kdokoliv soutěžit v rychlosti vkládání textu do počítače pomocí klávesnice s rychlostí rozpoznávání čteného textu tímto programem. Ačkoliv se zúčastnily i profesionální sekretářky, novináři či písaři, nebyl program předhoněn.


ATI pro malé
Společnost Allied Telesyn (ATI), jedena z největších v oblasti sdílených Ethernet produktů, uvádí na trh čtyřportový neřízený hub pro Fast Ethernet - MR904TX. Svou koncepcí, cenou (80 USD za port) i technickou podporou je určen pro malé sítě či detašovaná pracoviště. Hub je samozřejmě stohovatelný, takže umožňuje další růst sítě.


Nový TurboStack software
ATI dodává se svými huby série TurboStack nový řídicí software, který je schopen zvýšit bezporuchovost a průchodnost hubu. Správce sítě nyní může nastavit připojení kritických síťových zdrojů tak, aby byla zaručena bezchybnost přenosu - pomocí zdvojeného připojení, které hub automaticky využije v případě výpadku. Dalším přínosem je zvýšená ochrana před neautorizovaným přenastavením a schopnost hubu učit se.


Pro uživatele
geografických informačních systémů ESRI a ERDAS uspořádala firma Arcdata konferenci, na které byly představeny nové produkty/veze, a uživatelé (z velké části ze státní správy) si sdělili některé zkušenosti s těmito produkty. U nových programů jsou vidět obvyklé trendy GISu dneška - správa velkých databází, otevřenost ke konkurenčním formátům a podpora pro přístup k datům z Internetu a intranetu.




FAQ k PC-WORLD-CD-ROM
V minulém čísle PC WORLDu byl jako příloha CD-ROM disk, který vyvolal kromě nadšení a řady pochval (děkujeme) i několik dotazů. Na ty typické se podíváme:
Jak mohu vypnout automatické spouštění PC WORLD programu při zasunutí cédéčka?
Tato funkce připadá v úvahu pouze na počítačích vybavených Windows 95 a v originále se nazývá AutoRun. Její nastavení je uloženo jako parametr patřičného zařízení, do kterého se médium vkládá, zde tedy CD-ROM mechaniky. K jejímu přenastavení se dostanete prostřednictvím Ovládacích panelů (pod ikonou Tento počítač nebo v menu Start, Nastavení), pod ikonou Systém, ve Správci zařízení, pod typem CDROM -- zde najdete vaši mechaniku a po otevření položky Vlastnosti, oddílu Nastavení, se dostáváte k nastavení proměnné “automatické oznámení”, což je onen zmíněný AutoRun -- stačí jej tedy odznačit a nové nastavení potvrdit tlačítkem OK.

Zregistroval jsem se u poskytovatele bezplatného připojení a ještě jsem nic nedostal...
Tato situace potkala několik čtenářů a bude pravděpodobně způsobena přesycením kapacit poskytovatelů v některých oblastech. Buďte prosím trpěliví, o svůj měsíc zdarma nepřijdete. Když ale odmlka trvá přeci jen dlouho, obracejte se přímo na poskytovatele, kterého jste si vybrali -- redakce nemá žádnou evidenci, kam jste se připojili a v jaké fázi je daná věc. Pouze v případě, že se vám nepodaří dohodnout, kontaktujte nás.

Mám systém Windows 3.x (příp. Mac) -- mohu využít bezplatného připojení?
Žel, vzhledem k problémům při nastavování vzdáleného přístupu do sítě, přenosových protokolů a dalších nutných věcí, se toto zkušební připojení standartně poskytuje pouze pro systémy s Windows 95. V případě, že jste si jisti svými zkušenostmi a vlastnictvím TCP/IP protokolu, můžete zkusit kontaktovat vám blízkého poskytovatele připojení v síti OpeNet (seznam je dostupný na Internetu na www.openet.cz - podívejte se u známých).

Přihlásím se k registračnímu serveru, ale nevím jaké heslo zadat...
Nejlépe je si přečíst návod k připojení (v minulém čísle nebo na Webu před registrací), když jste to ale neudělali, podívejte se alespoň na kartonovou přílohu (za stranou 96) v čísle 11/97 (ve kterém jste měli CD) na zadní stranu, a tam na kartičce popisující CD je rámeček s předtištěným registračním číslem bezplatného připojení.

Když se připojuji k registračnímu serveru, jsem odmítnut s tím, abych zkontroloval heslo...
Velice pravděpodobně jste předvypněné heslo omylem smazal nebo přepsal registračním číslem bezplatného připojení. Do původního stavu, kdy je nastaveno telefonní číslo, jméno a heslo, se dostanete tak, že celou instalaci upraveného IE z CD zopakujete. Poté připojení spusťte opatrně znovu, tak aby zde tyto údaje zůstaly. Pokud heslo (hvězdičky) v rámečku vůbec nemáte, jste pravděpodobně majiteli starší (nejspíše Paneuro) verze Windows 95, potom tedy zkuste upgradovat systém pomocí service pack.

Nemohu na CD najít zmiňovaný program CleanSweep...
Je to tak, program se nakonec shodou okolností na CD nedostal, ale vzhledem k zájmu, který o něj jevíte, na příštím CD určitě bude.

Upozornění!
Přestože byla data průběžně testována, dostaly se na CD čtyři textové soubory, které obsahují makro označované některými antivirovými programy jako virus CAP. Přestože se odborníci na jeho zavržení neshodují, doporučujeme vám tyto soubory neotevírat v programu MS Word (WordPad nebo WordView nevadí). Jedná se o soubory ARCEKIS.DOC, ARCLEA~1.DOC, ISO9000.DOC, PROFIL.DOC v adresáři SOFTWAREPROGRAMYFBLFBLGROUP.

Autor článku