Hlavní navigace

Anti-Rootkit proti utajeným hrozbám

7. 8. 2007

Sdílet

Grisoft rozšířil svou nabídku bezplatných bezpečnostních nástrojů.


Grisoft rozšířil svou nabídku bezplatných bezpečnostních nástrojů.

AVG Anti-Rootkit je novinkou určenou pro odhalování a odstraňování kategorie škodlivého softwaru tzv. rootkitů. Dovoluje skrýt aplikace, které zneužívají napadený počítač k odposlechu citlivých dat, rozesílání spamu a dalším kriminálním účelům.

„Rootkity představují specifickou kategorii potenciálně škodlivého software, který se skrývá v různých aplikacích a jádru operačního systému,“ uvedl Karel Obluk, jednatel a technický ředitel Grisoftu. „Podobné technologie může používat i některý legitimní software, rozlišení škodlivého a neškodného kódu je tedy poměrně náročné. AVG Anti-Rootkit je proto vyvinutý tak, aby účinně likvidoval skutečné rootkity a nezatěžoval uživatele planými poplachy.“

Rootkity jsou programy, které původně sloužily hackerům pro utajení neautorizovaného vstupu do cizího systému. Nyní tyto technologie slouží zejména pro utajení přítomnosti malwaru, tedy škodlivého softwaru, napadajícího počítač a využívající ho k šíření nevyžádané pošty, nebo k získávání citlivých dat, jako jsou například čísla platebních karet.

Rootkit technologie, tedy aplikace skryté před operačním systémem, využívají i některé komerční programy, včetně antivirových systémů. Proto je při vývoji anti-rootkitů nutné dbát na korektní rozlišení škodlivých rootkitů a legitimních skrytých procesů. I z tohoto důvodu prošel AVG Anti-Rootkit více než půlročním veřejným testováním.

AVG Anti-Rootkit je k dispozici uživatelům zdarma v anglické verzi zde.

Autor článku