Hlavní navigace

Aplikace Windy.com nově ukazuje riziko požárů pro celý svět. Až na deset dní dopředu

8. 9. 2023

Sdílet

 Autor: PCWorld
Česká služba Windy, kterou vlastní majitel Seznamu Ivo Lukačovič, má novou vrstvu pro monitoring nebezpečí požáru. Na riziko vzniku požáru kdekoliv na světě umí upozornit až deset dní dopředu.

Na nové funkci Windy spolupracuje s Ústavem výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe), který pracuje i na projektech Intersucho a FireRisk. Windy řeší zejména implementaci a rozšíření mezi uživatele a CzechGlobe má na starost odbornou část.

“Nová funkce je v detailu rozdělena na dvě vrstvy, každá reprezentuje jiný pohled na požární nebezpečí. Ve vrstvě Šíření požáru najde uživatel interaktivní mapu, která zobrazuje šest stupňů rizika šíření požáru podle metodologie kanadského Fire Weather Index (FWI). Model bere v potaz teplotu, srážky, relativní vlhkost a vítr," uvedli zástupci Jindy.

Druhou vrstvou je takzvaná Vlhkost paliva. Ta předpovídá, jaká je pravděpodobnost, že požár vznikne. Ukazuje totiž obsah vody v palivu, tedy v podkladu, který má potenciál ke vznícení. Model počítá s tím, že čím je v podkladu méně vody, tím se zvyšuje riziko požáru. Hodnoty běžně oscilují mezi jedním až 35 procenty. Hodnoty pod 15 procent již představují zvýšené riziko požárů. Hodnoty pod šest procent představují nebezpečí možného extrémního požáru.

„Za naprostou většinou zapálení vegetace stojí totiž přímo nebo nepřímo lidé a právě dostupné a srozumitelné informace o riziku vzniku a šíření požárů mohou přispět odpovědnějšímu chování. Tím, že je aplikace globální a propojená na další klíčové informace – například na lokální vektory větru –, má potenciální využití i v případě aktivního požáru, když jiná a lepší data nejsou k dispozici. Díky tomu, že jediné, co je třeba, je chytrý telefon a datové spojení, zprostředkováváme přes Windy informace i v regionech, kde jiná předpověď k dispozici není,“ citoval server Novinky Miroslava Trnku z CzechGlobe.

Novinka je k dispozici pro webovou verzi Windy i v aplikacích pro Android a iOS. Pro její užití není nutné mít předplatné Windy Premium.

Windy patří společně s Livesportem a Xvideos mezi největší české internetové služby. Služba má 94 milionů uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?