Hlavní navigace

Aplus CS-Blockbuster BAW – PC skříň pro obývák jako dělaná

17. 8. 2007

Sdílet

Při výběru počítačové skříně se obvykle střetávají dva protichůdné požadavky – nízká pořizovací cena nebo líbivý vzhled. Cena námi testované počítačové skříně Aplus rozhodně není nízká a o to víc jsme zvědaví, jaké užitečné vlastnosti nabízí oproti konkurenci.

Aplus CS-Blockbuster BAW je počítačová skříň formátu mikro-ATX s rozměry 385 x 285 x 235 mm, což ji řadí mezi takzvané media center „bedny“. Její rozměry jsou sice o něco vyšší, než jaké nabízejí některé konkurenční výrobky, nicméně do obývacího pokoje se s klidem v duši tato skříň vejde.


Nejvýraznějším rysem celé case nejsou překvapivě průhledné boky a horní deska, ale přední panel s výklopným madlem, pomocí kterého lze celou sestavu jednoduše přenést na jiné místo. Přední panel je vyroben z plastu a nabízí uživateli kromě obligátních tlačítek pro restart a spuštění také LED diody signalizující provoz počítače a aktivitu pevného disku, navíc jsou k dispozici dva konektory USB, jeden Firewire IEEE1392a a audio konektory pro sluchátka a mikrofon. Z přední strany je možnost přístupu ke dvěma 5,25“ mechanikám a jedné 3,5“, k tomu se navíc přidává i dvě interní místa pro 3,5“ disky.

Počítačová skříň nepotřebuje k otevření žádný šroubovák - abychom se dostali dovnitř, museli jsme vysunout horní díl krytu směrem dozadu, čímž se uvolnili postranní boční díly, které pak lze celkem jednoduše vysunout směrem vzhůru.

Instalace vnitřních komponent musí začít umístěním základní desky formátu mikro-ATX. U této skříně se nám osvědčila instalace všech komponent "nanečisto", tedy bez jakýchkoliv optimalizací. Rozvrhli jsme si optimální umístění kabelů a teprve poté instalovali komponenty napevno. Aplus CS-Blockbuster BAW má totiž několik kabelů k USB a Firewire, které se jen těžko schovávají a tak je jejich umístění dobré promyslet dopředu, aby zbytečně nebránily průtoku vzduchu.

Díky minimálnímu vnitřnímu prostoru uvnitř skříně doporučujeme instalovat procesor a chladič na desku před upevněním do skříně, poté k tomu není dostatek prostoru. Operační paměti lze umístit na většinu mikro-ATX desek bez větších problémů. Starosti nám však dělala grafická karta. Její rozměr by neměl být větší než současné modely ATI Radeon HD 2600 nebo nVidia GeForce 8600 (s GeForce 8800 Ultra a GTX nepočítejte, GTS verzi bychom spolu s Radeonem HD 2900 nedoporučovali – už jen kvůli malému místu pro cirkulaci vzduchu). Grafickou kartu lze instalovat pouze tehdy, není-li ve skříni napájecí zdroj. Její instalace je nesnadná záležitost díky předělu, který spojuje přední a zadní část skříně – bohužel jej nelze odmontovat.

Následovat by měla deinstalace držáku pevného disku a umístění DVD nebo jiné optické mechaniky, jejíž místo pro uchycení cloní právě pevný disk. Uchycení mechanik ke kostře je realizováno šroubky. Pří nákupu skříně doporučujeme současně nákup dvojice ventilátorů - první 80 mm a druhý 120 mm. Ten první připevněte na vnitřní přední stranu skříně a druhý použijete místo standardně dodávaného 120mm ventilátoru na zadní stranu skříně. Proč takové doplnění a záměna? Přední ventilátor většinou chybí a jeho umístění zlepší proudění vzduchu. Zadní ventilátor dodávaný se skříní je napájen z konektoru Molex a jeho hlučnost je dosti vysoká a jeho otáčky se nedají nijak regulovat. Záměnou ventilátoru dojde ke ztišení sestavy a hluk vás nebude rušit například při sledování filmů.

Testovaná počítačová skříň nás ničím vyloženě nenadchla. Posouzení vzhledu necháme na uživateli, sami bychom dali přednost verzi bez průhledných oken. Torzní pevnost nebyla úplně ideální, skříň by si zasloužila silnější a tvrdší plech. Instalaci komponent bychom ohodnotili známkou 2 až 2 -, po chvilce zácviku nám však nedělalo instalování jakékoliv komponenty větší problém. Otázka chlazení skříně je vyřešena instalovaným 12 cm ventilátorem, který je však příliš hlučný a žádá tak o svou výměnu za nějaký tišší model. Teplo však odváděl naprosto dostatečně a stačilo to i na výkonný procesor a náročnější grafiku. Jediný, díl, který by mohl „trpět“, je pevný disk, jehož teplota se vyšplhala až na 47 stupňů Celsia, což je o sedm stupňů více než má při běžném provozu. Právě jemu by hodně pomohl přídavný ventilátor umístěný na přední stranu skříně. Teplota všech sledovaných komponent (disk, grafika, procesor) byla při běžné práci o pět až osm stupňů vyšší než je normál.


Neoddiskutovatelnou výhodou této počítačové skříně je její koncepce – je levnější než konkurenční výrobky, o nichž můžete uvažovat jako o základu pro multimediální PC do obývacího pokoje. Pokud si navíc potrpíte na vizuální efekty, můžete využít průhledných stěn a pořídit si nespočet kombinací ventilátorů a jiného příslušenství se světelnými efekty. Nevýhody této skříně jsou v jejím „levném“ vzhledu, použití plastu a plechu namísto hliníkové konstrukce a v hlučnosti dodávaného ventilátoru, kterou lze vyřešit jeho výměnnou.

Aplus CS-Blockbuster BAW bychom tedy doporučili uživatelům, kteří si chtějí postavit levný media center a/nebo chtějí využít průhledné boky k chlubení se kamarádům. Všichni ostatní by se měly porozhlédnout po nějaké jiné skříni, přičemž musí počítat s vyšší pořizovací cenou.

Byl pro vás článek přínosný?