Hlavní navigace

Apple do svých počítačů nasazuje hybridní disky

25. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Apple
Kombinace klasického disku s diskem SSD nabízí zrychlení přístupové doby, větší kapacitu a delší životnost. Apple je se 128 GB pevné paměti NAND v hybridních discích ovšem o řád výše nad ostatními výrobci.

Apple v rámci úterní tiskové konference kromě spotřebitelsky zajímavých iPadů nebo supertenkých iMaců představil i jednu technickou novinku – disk Fusion Drive, který kombinuje vysoký výkon pamětí NAND flash s vysokou úložnou kapacitou rotačních disků.

Fusion Drive bude instalován v nových stolních počítačích iMac a Mac Mini. Operační systém a předinstalované aplikace budou uloženy v pevné paměti a dokumenty a další obsah bude využívat rotační disk. Celková kapacita hybridního disku je 1 nebo 3 TB. Apple tvrdí, že Fusion Drive nabízí výkon srovnatelný s disky SSD (které jsou vyrobeny pouze z pevných pamětí) a kapacitu naopak srovnatelnou s rotačními pevnými disky. Cena by se měla pohybovat někde mezi těmito dvěma technologiemi.

Analytici poněkud váhají nad označením hybridní disk, protože 128 GB pevné paměti je podstatně více, než je k dispozici v podobných discích ostatních výrobců. Například Seagate Momentus je osazen 8 GB pevné paměti a rotačním diskem s kapacitou 750 GB. Western Digital již také představil hybridní disk, maximálně ale nabízí kapacitu „pouhých“ 500 GB.

Podle Fanga Čanga, analytika z agentury IHS iSuppli, musí 128 GB pevné paměti zabírat příliš místa na to, aby se spolu s rotačním diskem vešla do standardního 3,5palcového disku. „Dalo by se tomu říkat hybridní řešení,“ konstatoval Čang. „Ve skutečnosti máte dva disky – jeden SSD a jeden rotační –, které používají společný řadič a software pro distribuci dat na konkrétní zařízení,“ míní. Potom se může toto řešení navenek tvářit jako jeden pevný disk. „SSD mají od Anobitu a rotační disk nakupují u společnosti Segate,“ doplnil Čang. „Řadič by mohli mít od Marvellu.“

Apple zakoupil izraelskoého výrobce pamětí NAND Anobit loni v prosinci, kdy již byl největším odběratelem disků SSD. Anobit se zaměřoval na paměťové disky pro datová centra vyrobené pomocí technologií pro spotřební elektroniku. Největší devizou Anobitu je speciální firmware Memory Signal Processing, který průběžně zjišťuje poruchy paměťových bloků a vyřazuje je z provozu, aby nezpůsobily nestabilitu celého úložiště. Nebezpečí výskytu chyb roste s tím, jak jsou paměťové moduly neustále zmenšovány. Čím menší součástka, tím větší hrozí riziko průniku elektronů mimo plánované trasy.

Byl pro vás článek přínosný?