Hlavní navigace

Apple dočasně zlevní nové MacBooky

28. 11. 2008

Sdílet

Společnost Apple byla kvůli finanční krizi nucena učinit nečekaný krok. Pouhé dva měsíce od uvedení nových notebooků MacBook na trh musí znatelně snížit jejich ceny, zatím však pouze na jediný den.

CS24

Důvodem, proč Apple musí přistoupit ke snížení cen, které moc často nedělá, a už vůbec ne tak brzy po jejich uvedení na trh, je finanční krize snižující spotřebitelskou poptávku, která je nejcitelnější právě ve Spojených Státech, kde se Apple produkty prodávají nejvíce. Ty dle dostupných informací nejdou ani zdaleka tak na odbyt, jak by si Apple představoval.


Mnohé zahraniční internetové magazíny hovoří o dnešku jako o černém pátku pro Apple. V polovině října totiž Steve Jobs při uvedení nových MacBooků představil mimo jiné i model s procesorem Core 2 Duo na frekvenci 2,4 GHz a cenou 999 amerických dolarů. Byl to první MacBook, který se dostal pod cenu 1000 dolarů. Dnes však Steve snížil jeho cenu o rovných 100 dolarů na 899 dolarů. Zatím se tak však stalo pouze na jediný den a celý Apple doufá, že to vzbudí zájem zákazníků o jeho produkty. Od příštího týdne se ceny opět vrátí do původních hladin.

Ačkoliv zatím černý pátek nebude mít přímý vliv na ceny notebooků v České Republice, je možné, že pokud se prodeje v USA znatelně zvýší, rozhodne se Apple snížit ceny celosvětově.

- - Tomáš Šulc