Hlavní navigace

Apple má zálusk na Electronic Arts

6. 5. 2009

Sdílet

Herní scéna by již brzy mohla zaznamenat opravdu velký obchod. Podle některých analytiků chce společnost Apple pohltit herní kolos Electronic Arts.

Minulý rok se v herním světě nesl ve znamení fúzí. Ta největší, mezi společnostmi Activision a Vivendi, vyústila v megakoncern a nejvýznamnější firmu v herním byznysu - Activision Blizzard. Do té doby největší Electronic Arts se muselo spokojit s pozicí dvojky, a aby toho nebylo málo - přišla finanční krize a EA bylo z herních firem zasaženo takřka nejvíce. Přišlo propouštění, rušení her a po všech stránkách tvrdá úsporná opatření.

Nyní přijde účet za celý minulý rok, který po finanční stránce zkrátka nebyl ideální. Agentura Reuters hovoří o tom, že EA celkem prodělalo 630 milionů dolarů. Firma už zdaleka není tak silná jako kdysi. Není to ten hegemon, který si mohl dovolit vše, například nakupovat nejrůznější studia a následně je bez udání důvodu rušit.

Dá se očekávat, že příští roky budou pro EA ve znamení úspor a snahy konsolidace. V tom by firmě mohl pomoct silný partner. Co bylo do nedávna nemyslitelné, je dnes naprosto realistické a pragmatické. Ano, Electronic Arts by mohlo změnit majoritního vlastníka. Podle analytika CNBC by se tímto majitelem mohla stát společnost Apple (výrobce iPhonů a iPodů), které se v krizi naopak daří velmi dobře.

Už teď Electronic Arts produkují hry pro AppStore. Apple přitom podle všeho plánuje novou mašinku. Takzvaný Mediapad, což má být něco jako iPod Touch, akorát s desetipalcovým displejem a zaměřením na média, tedy filmy a samozřejmě hry. Apple pro takový přístroj bude potřebovat silného partnera. Tím by se mohlo stát právě Electronic Arts.

Ostatně, Apple má s hrami vůbec velké plány. Například z iPhone se stává velmi silná herní platforma, konkurující handheldovým konzolím Nintendo DS a Sony PSP. Také zde by se hodilo know-how EA. A dovedete si představit úspěch série The Sims ve spojení s hračičkami od Apple? I naprostý laik si může dát dohromady dvě a dvě a vyjde mu, že to by byl kšeft za miliardy.

CS24

Celé je to zatím jen jedna velká spekulace, ale nejen v herním byznysu už jsme viděli překvapivější obchody. Tenhle by rozhodně dával smysl a odpovídal by finančnímu postavení obou firem.

Zdroj: CNBC, vlastní