Hlavní navigace

Apple Intelligence v Evropě? Zřejmě si ještě docela počkáme…

Sdílet

 Autor: Apple
Vzhledem k tomu, že Apple dosud nepodepsal novou unijní dohodu o AI, spuštění Apple Intelligence v Evropě se nejspíš hned tak nedočkáme.

Pokud náhodou ať už vy sami nebo vaše firma doufáte, že Apple Intelligence bude v Evropě spuštěna spíš dřív než později, nejásejte předčasně. Apple totiž nepřistoupil na nezávazný pakt Evropské unie o kontrole zavádění umělé inteligence.

Je pro vás zajímavá automatická analýza dat s pomocí AI?

A vzhledem k tomu, že společnost si s unijními orgány teprve vyjasňuje, jak by se Nařízení o digitálních trzích (Digital markets act, DMA) vztahovalo na její služby, zdá se, že si na příchod Apple Intelligence na starém kontinentu ještě počkáme.

Mnohé další velké technologické firmy přitom už dohodu o umělé inteligenci s EU podepsaly, včetně Amazonu, Googlu, Microsoftu, OpenAI, Palantiru nebo Samsungu.

Dohoda je dobrovolným závazkem vyvíjet bezpečnou a důvěryhodnou umělou inteligenci. „Umělá inteligence je transformační technologie s řadou příznivých účinků. Její rozvoj však přináší i potenciální rizika,“ stojí v paktu.

Nový „mozek na čipu“ slibuje 460× vyšší výkon při zpracování AI procesů Přečtěte si také:

Nový „mozek na čipu“ slibuje 460× vyšší výkon při zpracování AI procesů

Zajímavé je, že Apple není sám – pakt nepodepsala ani společnost Meta. A nepodepsaly ji ani TikTok, Anthropic nebo Mistral. Meta však podle serveru Politico uvedla, že nevylučuje, že se k paktu připojí později:

„Neměli bychom ztrácet ze zřetele obrovský potenciál umělé inteligence pro podporu evropských inovací a umožnění hospodářské soutěže, jinak EU tuto jedinečnou příležitost propásne,“ uvedla Meta, která se rovněž kriticky vyjádřila k nedostatečnému sladění týkajícímu se zavádění AI v globálním měřítku.

Co pakt přináší?

Cílem dohody je zavést kontrolní mechanismy a rovnováhu související se zaváděním AI v rámci Evropy. Signatáři se smluvili, že budou dodržovat nová Evropou daná pravidla, která však budou v příštích letech teprve zavedena.

Praktická a nudná AI od Applu je v přímém kontrastu k Windows Copilot Přečtěte si také:

Praktická a nudná AI od Applu je v přímém kontrastu k Windows Copilot

Mezi jinými se v dohodě objevují závazky:

·       Vytvořit strategie řízení AI, které podpoří zavádění AI v organizaci a budou usilovat o budoucí soulad s unijním zákonem o AI.

·       Mapování vysoce rizikových systémů AI: Identifikace systémů AI, které budou podle zákona o AI pravděpodobně zařazeny do kategorie vysoce rizikových. Těmito systémy může být například AI fungující v oblastech budování infrastruktury, bezpečnosti nebo veřejného pořádku.

·       Podpora gramotnosti a povědomí o AI mezi zaměstnanci, zajištění etického a odpovědného vývoje AI.

Další závazky jsou v rámci dohody dobrovolné. Patří mezi ně závazek k lidskému dohledu nad AI a k zajištění toho, aby obsah vytvořený AI byl jasně označen.

Kde je Apple Intelligence?

Apple se k tomu všemu nevyjádřil, i když se zdá relevantní poznamenat, že vzhledem k tomu, že Apple Intelligence v EU zatím nenabízí, možná ani necítí potřebu tak činit.

V USA, kde je Apple Intelligence k dispozici, společnost v červenci souhlasila s nařízením amerického prezidenta upravujícím AI technologie (které jsou v mnohém shodné s prvky dohody EU).

Po zralé úvaze je možné, že souhlas Applu závisí na ujasnění, jak konkrétně se bude DMA vztahovat na Apple Intelligence.

Apple má svou AI, ale jen v angličtině a až na podzim Přečtěte si také:

Apple má svou AI, ale jen v angličtině a až na podzim

Generální ředitel Applu Tim Cook v srpnu vysvětlil, že společnost jedná s regulačními orgány EU.

„Naším cílem je samozřejmě postupovat co nejrychleji, protože chceme fungovat pro všechny. Než se k tomu však budeme moct zavázat a stanovit si harmonogram, musíme pochopit regulační požadavky, se kterými se velmi konstruktivně zabýváme.“

CS24

Máme se těšit?

Je sice fér poznamenat, že unijní pakt o umělé inteligenci se liší od implementace DMA, přitom je však těžké nemyslet si, že chybějící podpis Applu naznačuje, že před spuštěním Apple Intelligence v Evropě je zapotřebí další diskuse. 

Pokud tedy k němu má vůbec dojít.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.